X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Ciobanu: A fost nevoie de războiul din Ucraina, pentru ca Europa să înțeleagă unele lucruri (VIDEO)

11 oct. 2014,, 12:15   Societate
10463 3
Foto: noi.md
„Agenții economici sînt nedumeriți de faptul cu cîtă ușurință autoritățile centrale ale Moldovei iau decizii cruciale pentru țară, fără a se baza sau a prezenta o analiză a tuturor riscurilor la alegerea vectorului de dezvoltare”, a declarat pentru NOI.md șeful Direcției principale pentru dezvoltare economică, comerț și servicii din Găgăuzia, Vitalie Chiurcciu, în cadrul unei mese rotunde.

Cunoscuții economiști Elena Gorelova, Vladimir Golovatiuk, Iuliana Agarcova și Mihail Poisic și-au prezentat, pe 10 octombrie, studiul colectiv „Aspecte economice ale integrării eurasiatice a Moldovei”.

„Astăzi am auzit o analiză echilibrată și profundă a avantajelor și dezavantajelor de pe urma aderării Moldovei la Uniunea Vamală. Dar pe fundalul situației din economia țării, apare o întrebare către conducerea țării: unde este analiza la fel de profundă a rezultatelor aplicării pe parcursul mai multor ani a regimului de preferințe în comerțul Moldovei cu UE? Ar fi fost logic ca atunci cînd s-a decis semnarea acordurilor de asociere și crearea zonei de comerț liber cu UE să se țină cont de concluziile acelei analize. Dar o asemenea analiză nu există și astăzi avem pierderi în toate ramurile strategice ale economiei”, consideră Chiurcciu.

„Îmi place foarte mult principiul de muncă asupra studiului prezentat de autori, mai ales propunerea Elenei Gorelova de a ne clarifica, nu de a face agitație. Totodată, nu poate fi trecută cu vederea o oarecare abordare simplistă și înclinare a argumentelor în favoarea Uniunii Vamale, ceea ce nu-i deosebește prea mult de adepții integrării europene: și unii, și alții promit un viitor luminos imediat după semnarea acordurilor de aderare. Nu va fi viitor luminos imediat nici în UE, nici în Uniunea Vamală, ci o muncă complexă și grea”, consideră expertul economic Victor Ciobanu.

Interlocutorul a amintit că încă acum un an, în cadrul unei conferințe internaționale dedicate Parteneriatului Estic, le-a spus europenilor că în așa țări din CSI limitrofe cu UE ca Ucraina sau Moldova paradigma „sau-sau” este contraproductivă, că aici trebuie să funcționeze zona de liber schimb atît cu Vestul, cît și cu Estul. Și iată acum despre zona de liber schimb dintre UE și Uniunea Vamală vorbește si comisarul european Stefan Fule.

„Oricît de cinic ar suna, dar a fost nevoie de războiul din Ucraina ca funcționarii europeni să înțeleagă că în așa zone precum Moldova și Ucraina este nevoie de cooperare, nu de confruntare”, a conchis Victor Ciobanu.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?