Eurovision stiri: 518
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427

"Europa greșește dacă crede că va impune tuturor valorile sale"

11 sep. 2014,, 00:18   Externe
6624 7
Foto : konchalovsky.ru
Regizorul Andrei Koncealovski este sigur că democrația nu se poate exporta prin impunerea așa-numitor alegeri libere, scrie Maria Pia Fusco în materialul publicat în ziarul La Repubblica.

Andrei Koncealovski a primit la Veneția "Leul de Argint" pentru filmul "Nopțile albe ale poștașului Alexei Treapițîn". Într-un interviu pentru publicație el a spus că s-a întors să lucreze în Rusia, unde "este mai multă libertate de creație. În America am învățat meserie, dar acum acolo fac filme doar tineret". Acum doi ani, regizorul a făcut un film despre Ucraina, care se apropia de Europa. Ce crede Koncealovski despre situația actuală din țară? "Nimeni nu poate înțelege cu ușurință viitorul, în anii '20, nimeni nu ar fi putut prevedea dictatura lui Mussolini sau Stalin. Este și mai greu pentru europenii care susțin Ucraina, dar au nevoie de petrolul rusesc. Dar cel mai important, își bazează alegerea pe o eroare fundamentală".

"Ideea de eurocentrism a eșuat. Europenii încă mai cred că democrația este singurul sistem posibil, ei nu doresc cu adevărat să vadă ce a adus democrația în Africa de Sud, Siria, Irak, ei nu-și dau seama că unele alegeri în țările sărace duc la dictatură. Democrația nu se exportă prin impunerea așa-numitelor alegeri libere", - este convins regizorul.

"Sînt considerat un reacționar, dar cred că trebuie să încetăm a aprecia eurocentrismul ca valoare universală. Viitorul va fi marcat de războaie pentru apă între India și China, lupta pentru drepturile civile, atît de dragi europenilor, va trece pe planul doi", - crede Koncealovski.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?