Eurovision stiri: 515
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4005

Candu: Moldova nu va aplica taxe vamale la importul mărfurilor rusești (VIDEO)

10 sep. 2014,, 16:45   Economie
4333 3
Foto: noi.md
Federaţia Rusă încalcă prevederile Acordului de liber schimb cu Republica Moldova, prin aplicarea taxelor vamale la importul produselor moldoveneşti. Moldova însă nu intenţionează să încalce angajamentele pe care le are în raport cu Rusia şi să aplice măsuri similare. Declarația a fost făcută de vicepremierul, ministrul Economiei, Andrian Candu, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit agenţiei "Infotag", ministrul a precizat că subiectul va fi discutat la Consiliul economic al CSI, pe data de 26 septembrie la Moscova, precizînd că deja au fost începute consultările cu alţi colegi din CSI, dar şi din UE.

"Rusia încalcă atît prevederile Acordului de liber schimb cu CSI, cît şi regulile stabilite de Organizaţia Mondială a Comerţului. Sîntem implicaţi în prezent într-un proces intens de discuţii cu toate părţile. Cert este că noi nu vom lua măsuri împotriva cuiva, mai ales dacă aceste măsuri ar urma să afecteze şi consumatorul local. A veni cu astfel de măsuri înseamnă ca preţurile la unele produse să crească, sau acestea chiar să nu se regăsească pe rafturi. Acest lucru, indiscutabil, va afecta consumatorul, care în secolul 21 trebuie să beneficiere de drepturile sale. De aceea, noi nu vom aplica contramăsuri împotriva Federației Ruse", a spus Candu.

Potrivit lui, Moldova nu şi-a epuizat încă toate argumentele pentru a convinge Rusia că măsurile luate sînt pur politice şi nu au niciun fundament economic.

Andrian Candu a menţionat că Moldova nu este singura ţară faţă de care Rusia impune embargouri, precizînd că Rusia a interzis şi importul produselor din UE pe piaţa sa.

"Nu sîntem singuri şi am putea să ne unim eforturile pentru a face faţă acestei situaţii", a spus Candu.

Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, a accentuat angajamentul UE pentru susţinerea unui sistem bazat pe reguli, precizînd că aceasta este o garanţie a stabilităţii.

Premierul rus, Dmitri Medvedev, a semnat pe 1 august un decret privind introducerea de taxe vamale față de produsele importate din Republica Moldova la nivelul tarifelor unice ale Uniunii Vamale (Rusia-Belarus-Kazahstan). Decizia a intrat în vigoare la 1 septembrie 2014. Moscova a avertizat anterior Chişinăul că ar putea să renunţe la regimul de liber-schimb din cadrul CSI în raport cu Moldova, după ce aceasta a ratificat şi semnat Acordul de asociere cu Uniunea Europeană.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?