X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Experții nu exclud că deficitul bugetului în Moldova în acest an va atinge nivelul critic

5 sep. 2014,, 15:30   Economie
3718 2
Foto: noi.md
În prezent este greu de estimat o eventuală „gaură” în bugetul Moldovei în anul 2014, însă experții nu exclud că nivelul deficitului bugetar, planificat anterior la 2,6% din PIB ar putea depăși nu doar acest indicator, dar și indicatorul de 3% din PIB, ce se consideră un nivel critic în Europa.

Despre aceasta a comunicat pentru NOI.md, directorul programului sectorului monetar și modelare economică din cadrul Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, Alexandru Fală, comentînd declarațiile fostului ministru al Finanțelor Veaceslav Negruța despre faptul că la finele anului, în buget se va forma o „gaură” de 7,6 mild.lei, iar deficitul bugetar va crește în legătură cu insuficiența de resurse, atît la capitolul venituri, cît și a surselor de acoperire a deficitului bugetar.

Alexandru Fală a menționat că, de regulă, în țările UE deficitul bugetului nu depășește 3% din PIB, deși uneori acest indicator poate susține creșterea economică, în cazul în care cheltuielile au fost majorate pentru proiectele investiționale și au fost acoperite din contul ajutorului extern. Însă dacă cheltuielile bugetare sînt legate de majorarea cheltuielilor sociale și a consumului, atunci există riscuri.

Directorul de programe al „Expert-Grup” a menționat că, în ultimii ani, în Moldova se atestă o problemă cronică a neîndeplinirii sarcinii bugetare. Potrivit lui, planurile inițiale de acumulări la buget nu se îndeplinesc deja al patrulea an consecutiv. Alexandru Fală consideră că acest lucru este legat de prognozarea incorectă a bugetului, de eforturile insuficiente îndreptate împotriva economiei tenebre și a contrabandei. Totodată, anul acesta, deficitul bugetului va crește și din cauza majorării cheltuielilor sociale, în legătură cu majorarea salariilor și pensiilor, a îndemnizațiilor sociale, pe fonul preconizatelor alegeri parlamentare.

Directorul de programe al „Expert-Grup” a spus că deocamdată este greu de spus cît de mare va fi deficitul bugetar și cum îl vor acoperi autoritățile, menționînd că acestea ar putea asistență externă suplimentară în aceste scopuri. Alexandru Fală a spus că, potrivit criteriilor UE, datoria publică se consideră mare, dacă aceasta depășește 60% din PIB, iar în Moldova acest indicator este la nivelul de 30%, de aceea, autoritățile ar putea contracta noi împrumuturi.

în opinia lui, în general, există rezerve mari pentru reducerea cheltuielilor sectorului bugetar din Moldova, micșorînd cheltuielile pentru întreținerea departamentelor și a aparatului de funcționari. Există mari rezerve și în domeniul majorării veniturilor la buget, iar pentru aceasta este important să fie redusă mai activ economia tenebră, să luptăm cu tranzacțiile ilicite și contrabanda, să fie acumulate mai eficient impozitele directe și indirecte.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?