X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4025

Fermierii și vinificatorii din Moldova au primit un răgaz la rambursarea creditelor

11 aug. 2014,, 12:30   Economie
2387 0
Foto: noi.md
Banca Națională a Moldovei (BNM) a permis întreprinderilor din industria alimentară, agricultură şi sectorul vitivinicol, care au avut de suferit de pe urma embargoului impus de Rusia, să ramburseze creditele contractate anterior cu o întîrziere de 90 de zile, relatează NOI.md.

Potrivit unui comunicat emis de BNM, Consiliul de administrație al Băncii Naționale a Moldovei a luat această decizie ca urmare a restricțiilor impuse de Federația Rusă la importul produselor vitivinicole și alimentare din Republica Moldova și are drept scop crearea unor condiții temporare pentru suportul băncilor licențiate și al debitorilor afectați de aceste limitări.

Astfel, Consiliul de administrație al BNM a aprobat o hotărîre cu privire la evaluarea de către bănci a datoriilor unor categorii de debitori din industria alimentară, agricultură şi sectorul vitivinicol, care va fi în vigoare pînă la 31 decembrie 2015. În procesul de evaluare de către bănci a datoriilor au fost modificate perioadele de întîrziere a recuperării plăților pentru creditele agenților economici respectivi. Perioadele de întîrziere au fost majorate în medie cu 90 de zile.

Băncile vor trece la pierderi creditele acordate debitorilor sus-menţionați, dacă perioada de întîrziere a plăţilor de rambursare a creditelor va depăşi 450 de zile, şi nu 360 de zile, cum prevede Regulamentul BNM cu privire la clasificarea activelor și angajamentelor condiționale.

Modificarea perioadei de întîrziere a recuperării de către bănci a plăților pentru creditele respective nu se aplică altor categorii de agenți economici sau pentru creditele acordate după 31 iulie 2014.

Decizia în cauză va oferi debitorilor vizaţi timp suplimentar pentru a se adapta la noile condiţii de comerţ cu Federaţia Rusă. Prevederile hotărîrii Consiliului de administraţie al BNM se vor aplica unui număr de circa 1600 de debitori, cu un volum total de credite de 4,6 miliarde de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?