X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Gaberi: Moldova ar trebui să acorde atenţie asortimentului de culturi (VIDEO)

2 aug. 2014,, 12:00   Societate
4445 0
Foto: noi.md
"Academia de Ştiinţe poate sprijini pe agricultori din Moldova, în primul rînd, prin implementarea unor tehnologii moderne, care ar asigura calitatea impusă de standardele europene", consideră viceministrul Agriculturii Gheorghe Gaberi, care a participat la conferinţa "Încă o dată despre calitatea produselor agroalimentare", desfăşurată pe 1 august în AŞM.

În prezent, AŞM se pregăteşte să aprobe planurile cercetărilor ştiinţifice pentru următorii patru ani. "De aceea, eforturile tuturor cercetătorilor trebuie orientate spre consumatori concreţi, în strînsă legătură cu producţie. Dacă nu există un consumator concret al produselor ştiinţifice, cercetările sînt în zadar", a subliniat Gheorghe Gaberi.

În opinia sa, în prezent, în contextul reorientării pieţei, Moldova ar trebui să acorde atenţie asortimentului de culturi, deoarece consumatorii europeni, la fel ca şi cei ruşi, s-au obişnuit cu anumite gusturi şi soiuri.

Potrivit lui Gheorghe Gaberi, în prezent, în Republica Moldova se numără circa 10 mii de hectare de livezi intensive. "Ne bucură faptul că renunţăm la specializarea îngustă de plantare a numai merelor. Au fost plantate soiuri moderne de cireşe, vişine, caise şi alte fructe, care sînt în mare cerere pe piaţa europeană", a spus el.

Suprafaţa totală de livezi din Moldova, conform statisticilor, este de aproximativ 140 mii de hectare, dar mai multe livezi deja trebuie defrişate. "În procesul sădirii plantaţiilor noi moderne trebuie nu doar să urmăm recomandările cercetărilor ştiinţifice, dar, de asemenea, să plantăm acele soiuri care deja sînt cunoscute pe pieţe, deoarece, în caz contrar, vom avea nevoie de investiţii majore pentru promovarea produselor noi, ceea ce nu ne putem permite", a spus viceministrul.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?