X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4015

Agricultorii: Este o rușine a dobîndi dividende politice pe seama problemelor noastre

1 aug. 2014,, 14:28   Societate
3328 1
Foto: publika.md
Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”, Uniunea Republicană a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, Federaţia Naţională a Agricultorilor din Moldova „AGROinform” şi Federaţia Naţională a Fermierilor din Moldova nu susţin în niciun fel adunările agricultorilor organizate de către partidele politice care au contribuit la introducerea embargoului rusesc pentru fructe, legume și conserve, comunică NOI.md.

În declaraţia emisă de către aceste organizații se menţionează că situația de criză actuală este cauzată, în mare parte, de politica inconsecventă a statului în domeniul agricol. Dacă agricultura ar fi fost declarată ramură strategică începînd cu anul 2009, cînd acest lucru era posibil, atunci ar fi fost alocate mai multe fonduri europene nerambursabile, iar situaţia ar fi fost cu totul alta astăzi.

Agricultorii apreciază eforturile autorităților în căutarea de compensații pentru producătorii și procesatorii de fructe și legume, la deschiderea piețelor europene și americane și speră că această criză va fi depășită cu pierderi minime.

Totodată „organizaţiile noastre şi-au intensificat eforturile de a identifica parteneri comerciali în UE şi alte ţări. Astfel, ieri, 31 iulie 2014, la Bucureşti a avut loc o întîlnire a unei delegaţii numeroase de producători şi exportatori de fructe din Republica Moldova cu reprezentanţii tuturor rețelelor de magazine, întreprinderilor de procesare şi pieţelor angro din România. Astfel de misiuni vor fi organizate curînd şi în alte ţări”, se spune în declaraţie.

Autorii documentului i-au îndemnat pe fermieri să nu cedeze în faţa provocărilor unor forțe politice, al căror scop cărora nu este rezolvarea problemelor agricultorilor, ci satisfacerea propriilor ambiții politice, astfel permiţîndu-i Guvernului să lucreze liniştit. În același timp, subliniind că, dacă liderii asociațiilor de agricultori vor observa că conducerea țării nu lucrează suficient, atunci ei înşişi vor face apel către fermieri să iasă la proteste în masă, căci experiență pentru organizarea acestora au suficientă.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?