X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4007

Reforma fiscală a mediului are menirea de a îmbunătăţi sectorul ecologic şi social

30 iul. 2014,, 10:15   Societate
3471 0
Foto: cancelaria.gov.md
Îmbunătăţirea sectorului ecologic şi social din Moldova prin intermediul reformei fiscale a mediului a făcut obiectul discuţiilor marţi, la o masă rotundă, în cadrul căreia au fost prezentate rezultatele studiului "Analiza pieţei instrumentelor financiare pentru promovarea tehnologiilor ecologic pure în Republica Moldova", elaborat de Fast Training Consulting.

Potrivit agenţiei "Infotag", managerul proiectului pentru reforma fiscală a mediului, Mihail Roşcovan, a comunicat că reforma în cauză va reduce cu 20% consumul de energie şi emiterea de CO2 în atmosferă, majorînd cu 20% consumul de bioenergie.

"Astfel vom putea să analizăm preţurile reale de pe piaţa energetică, să creăm locuri de muncă, să îmbunătăţim mediul înconjurător. Urmează să reformăm tarifele pentru emisiile de poluanţi, să formăm preţurilor la produsele ecologic pure, prin reformarea Fondului Ecologic Naţional", a spus Roşcovan.

Viceministrul Mediului Dorin Duşceac a menţionat că la momentul actual Republica Moldova importă 95% din resursele energetice, spunînd că "acest procentaj trebuie redus".

"Trebuie să înlocuim importul de resurse energetice prin producerea celor locale. Recentele modificări din structura ministerului vor servi drept stimul pentru desfăşurarea acestor reforme", a spus el.

Directorul executiv al Fast Training Consulting, Alina Jijie, a menţionat că în condiţiile în care Republica Moldova s-a decis în privinţa alegerii europene, ţara se va alătura granturilor europene din sectorul energetic.

"Multe proiecte necesită granturi de miliarde de euro, calculate pentru participarea cîtorva ţări. Scopul acestor dezbateri este de a ajuta Guvernul Republicii Moldova să identifice mecanismele necesare pentru integrarea în Moldova a tehnologiilor ecologice", a spus ea.

Studiul "Analiza pieţei instrumentelor financiare pentru promovarea tehnologiilor ecologic pure în Republica Moldova", elaborat de compania românească Fast Training Consulting cu susţinerea UNDP este parte a proiectului "Dinamizarea realizării reformei fiscale a mediului înconjurător pentru atingerea priorităţilor ecologice naţionale şi globale". Costul proiectului este de circa 400 de mii de euro.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?