X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Primăria Chişinăului a anunţat că închide şapte rute

14 iul. 2014,, 13:20   Societate
6887 6
Foto: noi.md
Primăria municipiului Chişinău a anunţat că închide şapte rute care erau deservite de maxi-taxiuri private. Potrivit agenţiei "Infotag", primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a spus că Primăria a încercat în repetate rînduri să ajungă la un compromis cu administratorii şi şoferii de microbuze, dar nu a reuşit.

Potrivit lui, s-a decis ca la prima etapă să fie închise şapte rute: 102, 105, 109, 110, 130, 155, 160, iar la etapa a doua – rutele 103, 104, 112, 115, 116, 119. Este vorba despre rutele care trec prin sectoarele cele mai aglomerate, inclusiv prin centrul urbei.

Edilul a precizat că această decizie este condiţionată de mai mulţi factori: şoferii au oprit vehiculele în locuri neautorizate, au comis supraîncărcări cu pasageri, au circulat la culoarea roşie a semaforului, au depăşit viteza.

"Şoferii au circulat aşa precum au dorit, iar acesta este pericolul principal pentru viaţa şi sănătatea pasagerilor. Decizia a fost semnată vineri şi va intra în vigoare de luni, dar nu exclud că administratorii şi şoferii vor ataca în instanţa de judecată această hotărîre a Primăriei", a presupus Chirtoacă.

Primarul a adăugat că "microbuzele de rută nu vor circula prin centrul oraşului, aşa că şoferii vor trebui să se conformeze şi să deservească alte rute, pe care nu există transport municipal".

"Dacă nu vor dori să activeze pentru că tariful nu va fi mărit, ei îşi pot desfăşura protestele şi în continuare. Pînă la 1 septembrie parcul de troleibuze va fi suplimentat cu alte 50 de troleibuze, iar cel de autobuze – cu 30 de autobuze. Astfel, Primăria vrea să facă aşa ca pasagerii în orele de vîrf să nu aştepte mult transportul public şi să nu simtă disconfort", a declarat edilul.

Tot duminică, la o întîlnire cu şoferii de maxi-taxi, primarul a spus că la Chişinău se va acorda prioritate troleibuzelor şi autobuzelor, al căror număr va creşte.

"Oamenii sînt gata să meargă cu troleibuze şi autobuze pline de pasageri, decît în maxi-taxiuri supraîncărcate, plătind mai scump şi punîndu-şi viaţa şi sănătatea în pericol", a declarat primarul.

Chirtoacă a opinat că taxa de călătorie poate fi ridicată şi la 10 lei, dar neregulile nu vor conteni şi banii nu vor rezolva problema care constă nu în bani, ci în lege: dacă aceasta ar funcţiona, microbuzele ar dispărea în 24 de ore şi această problemă nu ar exista.

Şoferii au afirmat că sînt dispuşi să mai lucreze un timp cu un tarif de 3 lei, dar fără controlul sporit din partea poliţiei şi a serviciilor municipale, în caz contrar "activitatea lor nu are sens".

După dispute îndelungate care nu au adus la compromis, şoferii au început să plece din sala de şedinţe.

În şedinţa operativă de luni a Primăriei, şeful Direcţiei transport public şi căi de comunicaţie, Igor Gamreţki, a raportat că o parte din maxi-taxiuri şi-au sistat acţiunea de protest şi au ieşit pe rute, printre aceştia numărîndu-se şi unii şoferi ale căror rute au fost suspendate.

În şedinţă s-a constatat că veniturile parcului de troleibuze şi ale celui de autobuze au crescut uşor.

După dezbateri îndelungate asupra problemei cu maxi-taxiurile, în şedinţă s-a decis să fie revăzută activitatea unui număr de 130 de rute, dar şi funcţionarea altor rute, care nu au fost anulate. Potrivit datelor Primăriei, modificările vor fi realizate astfel încît locuitorii suburbiilor să poată ajungă în oraş fără probleme.

Şoferii de maxi-taxi nu activează de săptămîna trecută, în semn de protest. Ei cer Primăriei o taxă de călătorie mai mare şi renunţarea la controalele intense. O situaţie similară a mai existat în martie 2014, cînd Primăria, ca şi de data aceasta, a crescut numărul de troleibuze şi autobuze pe rute, pentru ca cetăţenii să poată ajunge liber la locul de muncă. Chişinăul are în total 1,7 mii de maxi-taxiuri. După acţiunea de protest a şoferilor şi administratorilor de maxi-taxiuri, numărul de troleibuze în capitală a fost mărit pînă la 250, iar cel de autobuze – pînă la 170, dar există posibilitatea ca numărul acestora să fie majorat pînă la 300.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?