X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4018

Demografii: Problema migrației doar se va acutiza (VIDEO)

11 iul. 2014,, 16:15   Societate
4530 0
Foto: noi.md
Pe 11 iulie, de Ziua Internațională a Populației, Institutul Național de Cercetări Demografice al Academiei de Științe a Moldovei a desfășurat o conferință științifico-practică dedicată rezultatelor cercetării în domeniul politicii demografice în Republica Moldova, relatează NOI.md.

Demografii consideră că principala problemă a Moldovei de astăzi este migrarea tinerilor. Potrivit directorului Centrului de Cercetări Demografice, Olga Găgăuz, Republica Moldova este un „laborator de migrație”. În 1994 situația nu era atît de gravă și numai în anii 2000 a început să ia amploare. Iar după 2013 treptat a început să crească numărul de tineri plecați peste hotare la studii sau la muncă. Și această situație doar se va agrava, consideră cercetătorii.

Potrivit raportului, una dintre problemele sociale este reducerea numărului de studenți în colegii și universități. Acest lucru este cauzat de calitatea scăzută a predării și lipsa unor potențiale locuri de muncă conform profesiei. De exemplu, în anii 2000-2001 existau 47 de instituții de învățămînt superior, pe cînd deja în 2013-2014 numărul acestora a scăzut la 32.

În plus, tot mai pregnant se manifestă problema îmbătrînirii populației, motivul acesteia fiind reticența tinerilor de a întemeia o familie și a concepe copii. De multe ori cuplurile tinere previn sau întrerup o sarcina nedorită din cauza unor circumstanțe, cum ar fi sărăcia.

Potrivit directorului de țară al UNFPA în Republica Moldova, Ian McFarlane, și reprezentantului permanent al PNUD în Moldova, Nicola Harrington-Buhay, mesajul principal al raportului este necesitatea de a oferi tinerilor posibilitatea de a se autoafirma.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?