X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

UPDATE. Deputații nu au renunțat la imunitatea parlamentară. Inițiativa a eșuat

4 iul. 2014,, 13:30   Politică
4155 2
Foto: noi.md
UPDATE 13.30 Proiectul de lege privind lipsirea de imunitate parlamentară a deputaților nu a întrunit numărul necesar de voturi în cea de-a doua lectură. Pentru adoptarea proiectului s-au pronunțat 55 de deputați, în timp ce 35 au votat împotrivă. Precizăm că pentru modificarea Constituției, lucru prevăzut în inițiativa legislativă, sînt necesare cel puțin 67 de voturi.

UPDATE 12.37 Proiectul de lege privind lipsirea de imunitate parlamentară a deputaților a fost adoptat de legislativ în prima lectură. Proiectul a fost susținut de deputații Coaliției, în timp ce comuniștii, dar și cîțiva neafiliați s-au opus inițiativei.

Proiectul urmează a fi votat și în cea de-a două lectură.

Subiectul a stîrnit discuții aprinse în Parlament, după ce comuniștii au avut mai multe obiecții la capitolul respectării procedurii de înregistrare și examinare a proiectului. Reprezentanții fracțiunii le-au reproșat autorilor proiectului că au tărăgănat intenționat examinarea acestuia cu scopul de a nu-l adopta în cele din urmă. Proiectul a fost criticat și de deputatul Vadim Mișin, care a calificat inițiativa drept o acțiune de PR.

„Este un PR ieftin, vă dați seama că dați bîta în mîinile organelor de drept! Numiți-mi măcar un stat european are ar fi recurs la o asemenea acțiune de PR”, a afirmat Mișin.

De cealaltă parte, liberal-democrații au respins acuzațiile aduse și le-au sugerat comuniștilor să nu se teamă de pierderea imunității, dacă nu se simt vizați. Potrivit autorilor inițiativei, toți trebuie să fie egali în fața legii, dar din cauza unor lacune legislative, deputații beneficiază de o protecție exagerată în raport cu alte categorii de persoane.

„Dacă sînteți curați ca lacrima, de ce așa de tare vă îngrijorați? Votați proiectul și gata”, a spus liberal-democratul Ion Butmalai.

Proiectul examinat astăzi prevede că, odată cu anularea imunității parlamentare, deputații vor putea fi trași la răspundere pentru orice tip de încălcări, ca și simplii cetățeni. În prezent retragerea imunității parlamentare a deputaților poate fi făcută cu votul majorității parlamentare, la solicitarea Procuraturii Generale. Inițiativa deputaților mai prevede că deputații nu vor putea fi sancționați doar pentru voturile exprimate în Parlament sau pentru opiniile politice. Inițiativa prevede modificarea articolelor 70 și 71 din Constituție.

Amintim că proiectul privind retragerea imunității deputaților a fost propus de PLDM încă în 2012, inițiativa fiind semnată de 50 de deputați. Proiectul a fost avizat pozitiv de Curtea Constituțională în 2012.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?