Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

Numărul de locuri la instituţiile de învăţămînt superior din Moldova a fost micşorat

30 iun. 2014,, 11:45   Societate
4985 1
Foto: basarabia.md
În acest an, numărul locurilor la instituţiile de învăţămînt superior din țară, dar și numărul instituțiilor, propriu-zise, va fi micşorat. Motivul principal îl constituie reducerea numărului de absolvenţi, informează NOI.md.

În total, în acest an, la instituţiile de învăţămînt superior din Republica Moldova, pentru primul ciclu de studii Guvernul a aprobat 19.510 de locuri, cu aproximativ o mie mai puține decît anul trecut, dintre care 6.480 de locuri la buget, cu 275 mai puţine decît anul trecut, și 13.039 în bază de contract, cu 681 mai puţine. Pentru absolvenţii din Transnistria a fost a redus, de asemenea, numărul locurilor bugetare, de la 500 la 483.

Pentru cel de-al doilea ciclu de studii, în acest an au fost oferite 3.548 de locuri bugetare și 8.688 în bază de contract.

Potrivit informaţiei oferite portalului NOI.md de către Direcția învăţămînt superior din cadrul Ministerului Educaţiei al Republicii Moldova, reducerea numărului de locuri nu doar este legată de reducerea numărului de absolvenţi ai şcolilor, dar și are ca scop sporirea concurenței la admiterea în instituţiile de învăţămînt superior.

Totodată, în acest an a crescut numărul specialităţilor propuse. Universitățile din Moldova oferă 175 de specialităţi. Dintre acestea, Universitatea de Stat din Moldova oferă trei specialităţi noi: tehnologia comunicațiilor documentare, informații și servicii socio-culturale, chimie farmaceutică.

Potrivit Ministerului Educației, costul studiilor în bază de contract în acest an nu se va schimba. Primirea documentelor va avea loc în perioada 21 iulie – 31 august la 30 de instituţii de învăţămînt superior, cu patru mai puține decît anul trecut.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?