X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

UE nu cere Moldovei, Ucrainei şi Georgiei „relaţii exclusive”

26 iun. 2014,, 12:50   Societate
3392 1
Foto: profi-forex.org
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a calificat drept "istoric" Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, pe care Moldova, Ucraina şi Georgia îl vor semna vineri, 27 iunie, la Bruxelles.

Potrivit agenţiei "Infotag", miercuri, într-o conferinţă de presă, oficialul a spus că "nu exagerează deloc atunci cînd spune că acestea sînt nişte acte istorice şi pentru ţările care semnează acordurile, şi pentru Europa".

Barroso a amintit că la Summitul Parteneriatului Estic (PE) de la Vilnius, din 29 noiembrie 2013, "mulţi au fost pesimişti vorbind de eşecul PE". "Eu cred că asemenea stări de spirit au fost, ca de obicei, din cauza subaprecierii angajamentelor noastre privind politica de vecinătate, dar şi a hotărîrii ţărilor partenere de a avansa ţinînd cont de dorinţa lor de asociere cu UE", a spus preşedintele CE.

În viziunea lui Barroso, pentru Moldova, Ucraina şi Georgia semnarea acordurilor de asociere cu UE mai înseamnă şi apreciere. "Prima – aprecierea progresului mare, realizat în ultimii ani, a hotărîrii lor politice puternice de a fi mai aproape de UE. A doua – viziunea ţărilor asupra modelului economic prosper. Şi, în sfîrşit, a treia – recunoaşterea dorinţei popoarelor acestor ţări de a trăi conform valorilor europene", a subliniat Barroso.

Preşedintele Comisiei Europene a adăugat că acordurile sînt cele mai ambiţioase documente discutate vreodată cu UE. "Aceste acorduri oferă oportunităţi, dar nu soluţii gata. Acestea nu sînt un panaceu", a menţionat oficialul, adăugînd că "succesul acordurilor depinde, în mare parte, de ţări, de modul în care acestea vor implementa reformele capabile să le apropie de standardele de viaţă europene".

"Acordurile nu sînt pentru ceva şi nici împotriva cuiva", a subliniat şeful CE, punînd accentul pe faptul că UE nu doreşte şi nu cere relaţii exclusive cu Moldova, Ucraina şi Georgia, pentru că UE crede "în societăţi deschise şi economii deschise".

"Semnarea acordurilor de asociere cu UE reprezintă un rezultat logic al drumului pe care aceste ţări au pornit, devenind independente", a declarat Barroso, anunţînd că Consiliul Europei va avea pe agendă şi reacţia Rusiei la asocierea Moldovei, Ucrainei şi a Georgiei cu Uniunea Europeană.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?