X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Bogdan Țîrdea: Declarația ministrului Apărării privind aderarea Moldovei la NATO este un show politic (VIDEO)

12 iun. 2014,, 16:20   Societate
4352 1
Foto: noi.md
„Declarația ministrului Apărării, Valeriu Troenco, privind necesitatea schimbării statutului de neutralitate al Republicii Moldova și aderarea la NATO în legătură cu situația tensionată din regiune nu este altceva decît un nou act de populism politic (oare al cîtulea la număr?!), pentru a plăcea unui anumit segment al electoratului și, în special, pentru a plăcea sponsorilor de peste ocean, care sînt destul de sensibili în acest sens în ultima perioadă”, a declarat pentru NOI.md politologul Bogdan Țîrdea.

În opinia interlocutorului, „asemenea declarații le permit ulterior să solicite credite și granturi noi sau altă susținere”. „Chipurile, tocmai v-am declarat dragoste mare și frumoasă, că Rusia imediat a și început să ne preseze! Toate acestea nu sînt altceva decît un joc politic”.

„Dacă e să vorbim despre oportunitatea politică a unor asemenea demersuri, atunci nu trebuie uitat măcar faptul că ele contravin Constituției țării. Totodată, și asta e cel mai periculos, asemenea declarații ne creează probleme cu Rusia, care este foarte geloasă față de oscilațiile noastre geopolitice”, a amintit analistul.

„Și bineînțeles, nu trebuie să uităm că, vorbind despre NATO, noi riscăm să pierdem definitiv și ireversibil Transnistria, iar acum și Găgăuzia. Or, orice declarație nechibzuită privind denumirea limbii, vectorul extern de dezvoltare sau statutul de neutralitate provoacă o mare de emoții și o reacție dură în autonomie. Toate acestea stimulează conflictele naționale și creează premize pentru dezintegrarea teritorială a țării”, este convins politologul.

„Consider că trebuie urmărite cu atenție declarațiile premierului Iurie Leancă, în mîinile căruia este concentrată puterea executivă, or, anume el astăzi declară politica internă și externă oficială a statului. Premierul deocamdată se distanțează de asemenea declarații, însă dacă și el va trece pe această undă, atunci situația va deveni explozivă”, consideră Bogdan Țîrdea.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?