COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 857 485 INFECTAȚI 330 799(+1505)   TRATAȚI 308 832     DECESE 7576(+41)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2958
Puterea stiri: 6915
Coronavirus stiri: 7682

Prim-ministrul: Scrutinul din noiembrie va fi o competiţie dintre „forţele modernizării” şi cele care doresc stagnarea

12 iun. 2014,, 15:20   Politică
3650 3
Foto: noi.md
Premierul Iurie Leancă a declarat joi, la conferinţa investițională care are loc la Chişinău, că alegerile parlamentare din noiembrie vor reprezenta o competiţie între parcursul european al Republicii Moldova şi "alte proiecte", o competiţie între forţele modernizării şi cele care vor stagnarea statului şi întoarcerea la "un trecut autoritar".

Potrivit agenţiei "Infotag", Leancă a ţinut un discurs în prezenţa preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în care a afirmat că actuala guvernare are de înfruntat mai multe provocări în transformarea statului.

"Nu putem să spunem că am făcut de-ajuns. Ar însemna să neglijăm realitatea şi să negăm faptul că ne confruntăm cu o opoziţie. Trebuie să luptăm, să combatem rezistenţa. Şi, da, vom avea alegeri la sfîrşitul acestui an, care vor reprezenta nu doar o competiţie între viziuni cît mai bune pentru ţară, între ce s-a făcut pentru îmbunătăţirea condiţiilor sociale şi economice, dar va fi în mare măsură o competiţie între integrarea europeană şi alte proiecte, o competiţie între forţele modernizării şi cele care vor să ducă ţară înapoi, la stagnare, izolare, către un trecut autoritar. Dar să fiu foarte clar în această privinţă", a afirmat Iurie Leancă.

Cu două săptămîni înainte de semnarea Acordului de asociere cu UE, prevăzută pentru 27 iunie la Bruxelles, premierul a dat asigurări că Republica Moldova îşi va continua parcursul european, "cu toată rezistenţa căreia trebuie să-i facem faţă".

"Peste jumătate de an, cetăţenii noştri vor trebui să aleagă. Sîntem siguri că vor face opţiunea corectă. Alegătorii noştri vor democraţie, supremaţia legii în loc de corupţie, dezvoltare în loc de stagnare, o ţară cu economie de piaţă în loc de privilegii şi monopoluri şi, desigur, ei vor instituţii care servesc binele majorităţii, în loc de interesele cîtorva. Acestea pot fi atinse prin integrarea europeană", a subliniat Iurie Leancă.

Şeful guvernului a vorbit despre oportunităţile pe care le va oferi Republicii Moldova Acordul de liber schimb, inclus în Acordul de asociere, şi a apreciat că "mai bine de jumătate din economia statului este deja integrată în UE".

"Exportăm peste jumătate din produse noastre spre UE, ceea ce înseamnă că jumătate din economia noastră este deja integrată în UE", a punctat şeful executivului de la Chişinău.

Leancă a reiterat că Guvernul îşi propune să asigure statului un viitor mai bun, o economie dezvoltată, cu întreprinderi mici şi mijlocii prospere şi cu investiţii străine.

"Asocierea cu Uniunea Europeană este mai mult decît un obiectiv de politică externă. Integrarea europeană este cel mai ambiţios proiect de modernizare pe care l-a avut ţara noastră", a concluzionat Iurie Leancă.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Care, după părerea dvs., ar fi acțiunile necesare pentru ca Republica Moldova să depășească cît mai repede criza energetică?
🔽🔽