Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4045

Voronin: Violențele de la Odesa sunt o manifestare clară de GENOCID și FASCISM

6 mai. 2014,, 10:47   Politică
5110 14
Foto : evz.ro
Declarația a fost făcută de președintele PCRM, Vladimir Voronin, luni, 5 mai, în cadrul unei manifestări de comemorare a victimelor violențelor de pe 2 mai de la Odesa.

Vladimir Voronin a subliniat că, comportamentul radicalilor de pe străzile Odessei este unul analogic fascismului. ”Majoritatea absolută dintre noi, din fericire, nu a cunoscut coșmarul Marelui Război pentru Apărarea Patriei și cum acționau fasciștii atunci. Sunt profund convins că fiecare dintre voi crede că nu va vedea acest lucru niciodată. Însă, dacă analizăm ceea ce a avut loc la Odesa pe 2 mai, cînd oamenii a fost închiși în clădire, cînd această clădire a fost incendiată, cînd nu le-au permis să iasă, cînd acești oameni în agonie se aruncau de la etaje și erau împușcați pe loc, este ceea mai adevărat manifestare de genocid și fascism”, a menționat președintele PCRM.

”Vedem foarte clar rînjetul imperialismului și fascismului, această nerăbdare, faptul că se merge la orice încălcare a Constituției, a legislației pentru a rupe Ucraina”, a concluzionat Vladimir Voronin.

Cîteva sute de persoane, împreună cu fracțiunea parlamentară a PCRM, au comemorat, luni, 5 mai, victimele violențelor de la Odesa.

Pe data de 2 mai curent, marșul pentru unitatea Ucrainei, care a avut loc la Odesa, s-a transformat în ”vinerea neagră”. Ciocnirile de la Odesa (172 km de la Chișinău – n.r.) au început după ce cîteva sute de radicaliști veniți în oraș, înarmați cu bastoane și scuturi, au încercat să petreacă un marș pe străzile orașului împreună cu fanii fotbalului. Aceștia au scandat lozinci naționaliste și care incită la ură: ”Moarte, dușmanilor”, ”Moscoviții, pe cuțit”, etc.

În rezultatul dezordinilor în masă, dar și a incendierii Casei sindicatelor, au murit peste 40 persoane. Presa locală scrie că unele dintre victime au fost împușcate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?