X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Studiu: Conflictul transnistrean nu poate fi soluţionat fără înlocuirea formatului operaţiunilor de pacificare

30 apr. 2014,, 10:42   Societate
4955 2
Foto: noi.md
Conflictul din regiunea transnistreană a Moldovei nu poate fi soluţionat fără modificarea formatului operaţiunii de pacificare şi a rolului prevalent al contingentului rus. Aceasta este opinia autorilor studiului "Reforma misiunii de pacificare în Transnistria: o premiză pentru soluţionarea conflictului", exprimată marţi în cadrul prezentării studiului.

Studiul a fost elaborat de un grup de specialişti moldoveni şi de colegii acestora din Institute of World Policy din Kiev.

Potrivit agenţiei "Infotag", expertul din cadrul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale Viitorul Eduard Ţugui a spus că partea moldovenească, bazîndu-se pe regula consensului, adoptată în cadrul Comisiei Unificate de Control (CUC), pierde disputele cu delegaţiile Rusiei şi Transnistriei, care, de regulă, acţionează consolidat.

Cercetători din Moldova şi Ucraina afirmă că anul 2013 a devenit "sezonul" de acutizare a tensiunii din operaţiunea de pacificare.

"De la 1 ianuarie şi pînă pe 23 septembrie, în Zona de Securitate au fost înregistrate 112 confruntări de diferită amploare, inclusiv uciderea de către un pacificator rus a cetăţeanului moldovean Vadim Pisari. În aprilie-iunie, din cauza necoordonării acţiunilor membrilor CUC, activitatea comisiei a fost practic blocată, iar securitatea din Bender, unde este dislocată o mai mare parte a contingentelor, precum şi poliţia Republicii Moldova şi miliţia RMN, a fost pusă în pericol", a spus Ţugui.

Prin urmare, una dintre soluţiile conflictului din Transnistria, potrivit experților, ar fi înlocuirea actualului format cu o misiune a observatorilor OSCE, Rusia, UE, SUA, Ucraina, Moldova şi Transnistria, care vor activa în baza unui mandat internaţional.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?