Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Vasile Chirtoca: Businessul din Moldova are nevoie de acces la finanţare

18 apr. 2014,, 12:25   Economie
3430 0
Foto: noi.md
Preşedintele holdingului financiar-industrial DAAC Hermes Grup, Vasile Chirtoca, califică drept "o perspectivă excelentă" accesul nelimitat al produselor moldoveneşti pe piaţa Uniunii Europene.

Potrivit agenţiei "Infotag", care citează un interviu acordat de cunoscutul om de afaceri pentru Capital Market, Chirtoca atrage atenţia la problema "îndeplinirii cerinţelor şi regulilor pieţei UE, dar şi la faptul cît de rapid Moldova se va deschide complet pentru mărfurile europene".

"Înţeleg că Acordul privind regimul de liber schimb R.Moldova - Uniunea Europeană într-o perspectivă de termen scurt nu îl va impulsiona puternic pe producătorul moldovean. Aşa că trebuie să ne gîndim la o perspectivă de termen lung", a opinat Chirtoca.

Şeful DAAC Hermes Grup a menţionat că "producătorii moldoveni pierd din start în faţa celor europeni pentru că majoritatea întreprinderilor autohtone nu au un "air-bag" financiar.

"Pentru organizarea unei producţii eficiente care substituie importurile şi pentru exporturi este nevoie de bani grei. Companiile europene care fac exporturi au un acces nelimitat la finanţare pe piaţa valorilor mobiliare şi în băncile comerciale. Noi nu avem aşa ceva şi acesta este dezavantajul nostru concurenţial", a subliniat Chirtoca.

În viziunea omului de afaceri, este timpul ca statul să prevadă formarea unor fonduri de milioane, de dorit în euro, ca să promoveze brandurile moldoveneşti în ţările Uniunii Europene.

"Aceasta se referă la brandul Wine of Moldova, dar şi la alte grupuri de mărfuri. Intrarea pe pieţele europene trebuie finanţată, inclusiv de către stat. Iar dacă aceasta nu va fi, nu vom putea profita din plin de perspectiva care ni s-a deschis", a mai declarat preşedintele DAAC Hermes Grup.

Holdingul financiar-industrial DAAC Hermes Grup include peste 50 de întreprinderi, companii şi firme cu active evaluate la 150 mil. euro.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?