X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Parlamentarii au pledat pentru modificarea legilor care contravin statutului Găgăuziei

16 apr. 2014,, 10:32   Politică
3232 0
Foto: noi.md
Reprezentanţii Parlamentului în grupul de lucru pentru îndeplinirea prevederilor Constituţiei privind statutul UTA Gagauz-Yeri sînt dispuşi să analizeze posibilitatea modificării prevederilor legislaţiei, care contravin statutului Găgăuziei.

Potrivit agenţiei "Infotag", preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a spus marţi, după şedinţă, că "a fost întocmită lista subiectelor ce urmează a fi discutate, pentru ca în termeni scurţi să fie elaborate modificările corespunzătoare la legislaţia naţională".

"În anii trecuţi la un şir de legi au fost operate modificări, care apoi au creat probleme Autonomiei Găgăuziei şi anume acestea urmează a fi modificate", a menţionat democratul.

Colegul lui de partid, deputatul Sergiu Sîrbu, a spus corespondentului "Infotag" că "în cadrul întrunirii de familiarizare părţile au discutat regulamentul lucrului şi au coordonat activitatea următoarei şedinţe a grupului, care va avea loc la finele lunii aprilie ‒ începutul lunii mai".

"Există subiecte ce trebuie soluţionate atît în perspectivă de scurtă durată, cît şi în cea de lungă durată. Activitatea în cadrul grupului va dura ceva timp, însă a fost stabilit un dialog constructiv, în cadrul căruia părţile au găsit un numitor comun", este convins parlamentarul.

Potrivit lui Sîrbu, "reprezentanţii Găgăuziei şi-au exprimat nemulţumirea faţă de absenţa reprezentanţilor Partidului Comuniştilor (PCRM), care au refuzat să participe la activitatea grupului".

"Cel mai probabil PCRM nu doreşte să-şi asume responsabilitatea pentru deciziile care vor fi luate în cadrul şedinţelor comune. Acest fapt contravine intereselor politice ale partidului. Sînt convins că trebuie să uităm de confruntări şi să dialogăm pentru binele populaţiei ţării", consideră fostul comunist.

Deputatul Adunării Populare a Găgăuziei, Ivan Burgudgi, este convins că autonomia trebuie să fie reprezentată în Parlament de cinci deputaţi.

"Dorim ca Găgăuzia să fie reprezentată în Parlament. De asemenea, propunem crearea a două circumscripţii uninominale pe teritoriul autonomiei. În linii generale, mizăm pe cinci mandate", a spus reprezentantul Găgăuziei.

În actuala convocare a Parlamentului Găgăuzia este reprezentată de cinci deputaţi: Oleg Garizan şi Irina Vlah (PCRM), Alexandr Stoianoglo (PDM) şi Petru Vlah (PLDM), însă aceştia au fost aleşi în baza listelor de partid.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?