Transnistria stiri: 1384
Eurovision stiri: 510

Ce statut va primi Taraclia?

14 apr. 2014,, 12:35   Societate
5092 0
Foto: taraclia.net
Adunarea republicană a bulgarilor a cerut oferirea raionului Taraclia unui statut etnocultural special. Congresul a adoptat o rezoluţie cu lista de cerinţe. Printre acestea se numără conferirea raionului, în termen de 30 de zile, a unui statut etnocultural special, precum şi instituirea următoarelor zile de sărbătoare în raionul Taraclia: 3 martie – Ziua eliberării Bulgariei de sub jugul Otoman, 24 mai – Ziua Scrisului Slav. Rezoluţia urmează a fi transmisă conducerii de vîrf.

Potrivit autorităţilor locale, solicitările sînt dictate de reforma administrativ-teritorială preconizată pentru anul 2015. „În noua lege privind decentralizarea nu este niciun cuvînt despre raionul populat compact de minorităţile naţionale. În raionul Taraclia 75% din populaţie sînt bulgari. Strategia de decentralizare, adoptată de Parlament, prevede că regiunile cu o populaţie mai mică de 50 de mii de oameni trebuie optimizate. În Taraclia locuiesc 44 de mii de oameni. Există riscul că se va repeta situaţia din 1998, cînd ne-au anexat la Cahul şi a fost nevoie de 7 luni de nesupunere pentru ca Parlamentul să confere Taracliei statutul de judeţ”, a explicat pentru NOI.md primarul Taracliei Serghei Filipov.

„Noi pledăm doar pentru suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova. Este vorba doar despre evitarea pierderii identităţii raionului Taraclia şi a păstrării culturii bulgarilor”, a precizat Filipov.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?