Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4059

Artistul Alexei Colîbneac, despre oamenii care au contribuit la cultura națională

4 mai. 04:30  
1120 0

Regizorul de film, scenaristul, scriitorul talentat, poetul, consilier al președintelui Lucinschi pentru problemele de cultură, Iacob Burghiu, și soția sa, Svetlana Paicova-Burghiu – au fost personalități remarcabile, ale căror nume erau cunoscute departe de hotarele Moldovei și au avut o mare contribuție la dezvoltarea culturii moldovenești.

Despre acest lucru a relatat într-un interviu de graficianul moldovean, Maestru Emerit al Republicii Moldova, Alexei Colîbeac, transmite Noi.md.

El a menționat că filmul lui Iacob Burghiu "Fii fericită, Iulia!" s-a bucurat de succes în multe țări. Iar soția sa, o strălucită mezzo-soprană, a evoluat adesea pe scena Teatrului Mare, și pe scenele altor săli de concerte din străinătate.

Devenind, în 1997, consilier al președintelui țării, Burghiu s-a revelat ca un organizator în domeniul culturii.

Spre exemplu, el soluționa multe probleme de organizare a festivalului internațional «Invită Maria Bieșu». Burghiu a participat activ la proiectul unic – montarea legendarului balet ”Spărgătorul de nici” pe scena chișinăuiană. Cu ajutorul său, au urmat negocierile cu reputatul coregraf Iurie Grigorovici, au fost soluționate problemele livrării neprețuitelor decoruri, pe care ni le-a dăruit Teatrul Mare.


După cum a spus Alexei Colîbneac, Iacob Burghiu a fost unul dintre fondatorii și conducătorii comisiei heraldice pe lîngă președintele RM.

”Am lucrat ani mulți în această structură, unde erau soluționate numeroase probleme privind elaborarea însemnelor și premiilor de stat, respectarea regulilor de utilizare a simbolurilor de stat, aprobarea bannerelor și emblemelor diferitor așezări. Rolul lui Burghiu în organizarea acestei activități nu poate fi supraapreciat. De fapt, a fost o personalitate neordinară - cu un temperament enorm, cu capacitatea de a asculta și a accepta opinia altora. În orice auditoriu, știa să ”țină sala”, era un orator perfect, spiritual, convingător", a spus graficianul, Maestru emerit al RM.

1
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?