Eurovision stiri: 511
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384

Criticul de film Victor Andon împlinește 85 de ani! Află cum s-a întîlnit cu Stalin și în ce relații era cu Petika din „Ceapaev” (VIDEO)

12 apr. 2014,, 10:35   Showbiz
5440 1
Foto : noi.md
"O enciclopedie vie a cinematografiei Republicii Moldova" – astfel îl numesc în glumă numeroşii lui prieteni și cunoscuţi. Victor Andon a stat la originea creării "celei mai importante dintre arte" în Republica Moldova, a apucat "epoca de aur" a acesteia, dar şi a asistat, din păcate, la declinul a ceea ce s-a numit cîndva cu mîndrie „cinematografie națională”. Victor Andon nu şi-a căutat profesia, însăşi soarta l-a impus să devină primul critic de film din istoria Republicii Moldova.

"Tatăl meu era militar, locuiam la Odesa, la doar cîțiva metri de faimosul studio, de acolo vine pasiunea mea pentru filme, și-a început povestirea Victor Andon, de la care NOI.md a solicitat un interviu. ‒ La clubul garnizoanei am privit de zeci de ori filmul "Ceapaev". În ’37 tatăl meu a fost arestat, iar pe mine împreună cu mama ne-au dat afară din apartamentul nostru, astfel ne-am văzut nevoiţi să ne întoarcem în satul natal, Hruşca, Camenca. Acolo am supravieţuit ocupației române, iar după școală am intrat la Colegiul de Biblioteconomie din Soroca. Pe cînd eram student am practicat activ sportul, fiind printre puținii tineri din Moldova Sovietică care în 1947 au fost trimiși în delegaţie la Moscova la Congresul Unional al Sportivilor, la care tovarăşul Stalin ne-a salutat personal. La vîrsta de doar 18 ani l-am văzut pe conducătorul popoarelor, cu toate că tatăl meu se afla în acel moment la Kolîma!"

După absolvirea Colegiului de Biblioteconomie, Victor Andon a fost trimis să lucreze la cea mai mare bibliotecă din țară – „N. Krupskaia” (în prezent ‒ Biblioteca Naţională), apoi a fost numit director al unuia dintre cinematografele capitalei, pe urmă transferat în funcţie de redactor la direcţia republicană de difuzare a filmelor. Anume acolo Victor Andon a devenit un adevărat împătimit al jurnalisticii cinematografice, a început să scrie recenzii la filme și a făcut progrese atît de mari, încît însuşi Dumnezeu i-a călăuzit destinul, îndemnîndu-l să depună dosarul la Institutul de artă cinematografică (VGHIK), la Facultatea „Critică de film”.

"Cînd am venit la Ministerul Culturii să mi se dea îndreptarea pentru VGHIK, mi s-a spus că Moldova nu are nevoie de critici de film, îşi aduce aminte Victor Andon. ‒ Au spus că au nevoie de regizori, scenarişti, eu însă nu aveam cale de întoarcere și m-am dus să-mi îndeplinesc visul. Am studiat la VGHIK în același an cu Svetlana Svetlicinaia, Larisa Lujina, Nikolai Gubenko. I-am întîlnit pe celebrii regizori Serghei Gherasimov, Mihail Romm. Ne-a predat însuşi Boris Babocikin, care a jucat rolul lui Ceapaev, iar cu actorul care a jucat rolul lui Petika, Leonid Kmit, eram prieteni și jucam adesea șah".

Pe parcursul carierei sale cinematografice de 60 de ani, Victor Andon a scris scenarii pentru 40 de filme, a fost redactor a 15 filme de lung metraj, a publicat peste 30 de cărți.

"Noi toţi astăzi facem referire la Europa, dar peliculele noastre filmate la «Moldova-film» sînt demult recunoscute drept «europene», fiind cunoscute și iubite în întreaga lume. Noi avem cu cine şi cu ce ne mîndri și încă nu este tîrziu să-i redăm cinematografiei moldoveneşti gloria de odinioară", consideră Andon.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?