Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427

Cauza ineficienţei justiţiei este lipsa de voinţă politică – opinie

7 apr. 2014,, 10:21   Societate
3016 1
Foto: mediarupor.ru
"Imperfecţiunea sistemului de organizare politică a societăţii este principala cauză a faptului că justiţia din Moldova nu este pur şi simplu ineficientă, dar în mare parte chiar criminală", consideră doctor în ştiinţe juridice, expertul independent Alexandru Burian.

Comentînd pentru agenţia "Infotag" recenta declaraţie a ambasadorului SUA, William H. Moser, despre necesitatea de a-i condamna la închisoare pe demnitarii moldoveni corupţi, el a precizat că astăzi "judecătoriile din Republica Moldova nu doar că acţionează doar pentru ele şi împotriva statului, pe care cică îl reprezintă, dar şi împotriva cetăţenilor".

"Acest fapt a devenit posibil din cauza politizării în exces a sistemului justiţiei, deoarece practic toţi sînt numiţi în funcţii în baza principiului politic, conform apartenenţei politice, în baza unor cote anumite", consideră juristul.

"Iar deoarece în Moldova partidele mai mult se aseamănă cu clanuri de familie şi mafiote decît cu organizaţii cu adevărat politice, atunci şi judecătorii, procurorii şi alţi funcţionari pe deplin reflectă structura şi mentalitatea lor. Fiind numiţi în funcţii în baza principiului de partid, ei sînt "obligaţi" să îndeplinească ordinele şefilor de partid, iar cei din urmă, la rîndul lor, le asigură impunitatea. Aceasta este formula clasică de creare a justiţiei corupte şi în Moldova ea a atins perfecţiunea, deoarece pe lîngă "interesele de partid" există şi cele personale, fapt ce a consolidat mita ca un atribut indispensabil al organelor de drept", presupune Burian.

Potrivit lui, toate tentativele de a reforma sistemul justiţiei şi procuratura, care s-au întreprins în Moldova, începînd cu prima convocare a Parlamentului, au eşuat, deoarece întotdeauna a fost un lobby puternic care se opunea oricăror reforme.

Fostul judecător al CEDO din partea Republicii Moldova, Stanislav Pavlovschi, consideră că principala cauză a dezordinii justiţiare din cadrul judecătoriilor este lipsa de voinţă politică de a organiza o luptă reală cu corupţia, și nu una butaforică.

"Prea mulţi oameni, inclusiv judecători şi procurori, sînt implicaţi în scheme corupte, prea mulţi îşi duc traiul din mită. Dar cel mai groaznic este că societatea noastră s-a resemnat cu corupţia şi corupţii, percepîndu-i ca o inevitabilitate, ca ceva normal", a spus Pavlovschi.

Avocatul consideră că fără formarea în societate a unei atitudini de inacceptabilitate faţă de acest fenomen ruşinos, dezrădăcinarea corupţiei este imposibilă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?