X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4007

Expert despre blocada asupra Transnistriei: Lavrov și Putin mint

1 apr. 2014,, 12:49   Societate
7019 25
Foto: timpul.md
Atît președintele rus, Vladimir Putin, cît și ministrul rus externe Serghei Lavrov, mint cînd vorbesc despre blocada impusă asupra Transnistriei. De această părere este analistul politic Oazu Nantoi, care a precizat, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, că preocuparea lui Putin din ultima perioadă reiese din faptul că, în scurt timp, Rusia ar putea pierde pîrghiile de influență deținute în regiune.

Potrivit lui Nantoi, regiunea transnistreană va rămîne în suspans, după ce Ucraina își va schimba atitudinea față de Rusia. Mai mult, expertul consideră că semnarea Acordului de asociere cu UE de către Republica Moldova va duce la erodarea regimului din stînga Nistrului.

„Cred că esența acestor declarații este cu totul alta. Ambii, şi Lavrov, dar în special domnul Putin, mint. Acest instrument al Rusiei, care a fost utilizat pentru şantajul Republicii Moldova, va deveni unul inutil şi condamnat la dispariţie. Anume din această cauză, domnul Putin s-a dovedit a fi alarmat de soarta locuitorilor Transnistriei. Acum el este foarte preocupat de dreptul la libera circulaţie a cîtorva mii de persoane cu cetăţenie rusească din raioanele de est ale Republicii Moldova”, a precizat Nantoi.

În opinia analistului, autoritățile de la Chișinău nu au o poziție clară în privința perspectivei de soluționare a conflictului transnistrean, iar Federația Rusă profită de pe urma acestor neajunsuri.

„Rusia ar putea să exploateze slăbiciunile, incoerenţele şi trădările comise de guvernările de la Chişinău în peste 20 de ani de zile de pînă acum. Anume graţie incompetenţei celor de la Chişinău, Federaţia Rusă a reuşit să impună acest format de negociere pentalateral, în care Rusia are statutul inocent de mediator, fiind totodată ţară-agresor. Iar marionetele ruseşti din stînga Nistrului au statut de parte în conflict, cu un singur mandat – de a spune „nu” atunci cînd li se indică de la Kremlin”, a remarcat Nantoi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?