X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Expert: Frica PLDM față de PD determină partidul să nu susțină votul mixt

25 mar. 2014,, 18:03   Politică
5079 6
Foto: arena.md
Recomandările Comisiei de la Veneția pe marginea inițiativei democraților de modificare a Codului electoral va calma spiritele, iar PD se va conforma avizului dat de comisie. De această părere este analistul politic Vasile Croitoru, solicitat de NOI.md să comenteze ce impact vor avea recomandările Comisiei pentru clasa politică de la Chișinău.

Expertul se arată convins că trecerea de la sistemul de vot proporțional la cel mixt nu avea sorți de îzbîndă, întrucît nu există un consens în Parlament pe marginea acestui subiect.

„Comisia de la Veneția va liniști apele referitor la propunerile de modificare a Codului electoral, nu cred vor avea loc forțări. Efectuarea acestor schimbări a fost începută prea tîrziu, ele trebuiau începute încă în 2011. PD se va conforma deciziei, pentru că nu are susținere în Parlament pentru a vota proiectul. Toate aceste inițiative de modificare a Codului electoral s-au făcut din considerente conjuncturale, mai mult în scopuri electorale sau ca să pedepsească pe cineva, decît pentru a perfecționa Codul electoral”, a spus analistul.

În opinia acestuia, nicio componentă a coaliției de guvernare, cu excepția PD-ului, nu își dorește instituirea unui sistem electoral mixt, pentru că acest lucru ar putea fi prea riscant pentru partide.

„PLDM nu susține inițiativa, pentru că se teme să nu se repete scenariul din Găgăuzia. Frica PLDM-ului față de PD o face să nu susțină acest proiect, folosind ca argument evenimentele din Adunarea Populară a Găgăuziei. Acest proiect ar putea să le joace festa tuturor. Membrii coaliției se tem să nu cadă într-o concurență acerbă”, a conchis Vasile Croitoru.

Amintim că Comisia de la Veneția recomandă Moldovei să nu modifice Codul electoral în anul alegerilor. Potrivit instituției, trecerea la votul mixt generează îngrijorări serioase.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?