X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4025

Raport ADEPT: Planul de acţiuni pentru o guvernare deschisă a fost realizat în proporţie de 53% (VIDEO)

20 mar. 2014,, 16:38   Societate
4630 0
Foto: noi.md
Planul de acţiuni pentru o guvernare deschisă 2012-2013, care prevede implementarea angajamentelor asumate de Republica Moldova în cadrul Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă, a fost realizat în proporţie de 53%. La această concluzie au ajuns experţii Asociaţiei pentru Politică Participativă ADEPT care au realizat un raport de evaluare a implementării acestui plan.

Autorul raportului, expertul Petru Culeac, a menţionat că planul a prevăzut realizarea a trei obiective importante – asigurarea unui proces decizional participativ/implicarea cetăţenilor şi creşterea transparenţei în procesul de guvernare, care a fost realizat în proporţie de 47%, gestionarea eficientă a resurselor publice prin sporirea transparenţei cheltuielilor publice (70%) şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor publice (40%).

"În procesul de implementare a acestui plan de acţiuni au fost înregistrate unele progrese, dar din cauza mai multor dificultăţi, procesul de consolidare a unei guvernări deschise a decurs anevoios. Principala problemă a fost că unele instituţii au fost percepute ca fiind singurele responsabile de realizarea acestui plan, pe cînd în realitate, guvernul este responsabil în general de calitatea implementării acestuia", a spus expertul.

Potrivit lui, printre cele mai mari realizări ale planului se numără adoptarea Legii cu privire la reutilizarea informaţiilor din sectorul public, crearea paginilor oficiale de facebook a autorităţilor publice centrale, publicarea datelor pe portalul www.date.gov.md, lansarea platformei de gestiune a datelor privind asistenţa externă şi a sistemului informaţional electronic Registrul de stat al achiziţiilor publice, digitalizarea serviciilor publice.

În acelaşi timp, au fost constatate şi anumite deficienţe, printre care se numără neelaborarea portalului www.petitii.gov.md, lipsa unui sistem pentru depunerea on-line a declaraţiilor de avere a persoanelor cu funcţii de răspundere şi nepublicarea sau publicarea parţială de către unele ministere a informaţiilor privind declaraţiile de venit ale miniştrilor şi viceminiştrilor. Raportul a mai constat că 50% dintre ministere nu publică sau publică parţial datele privind proiectele, planurile şi rapoartele bugetare.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?