X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Nicolae Timofti: Judecătorii din Moldova continuă să emită decizii incorecte

17 mar. 2014,, 10:49   Societate
4881 1
Foto: noi.md
„În Moldova judecătorii continuă să emită decizii incorecte, indiferent de majorarea triplă de la începutul anului a salariilor acestora”, a spus vineri, în cadrul Adunării generale a judecătorilor, preşedintele Nicolae Timofti.

Potrivit agenţiei "Infotag", şeful statului a recunoscut că "este stupefiat de unele verdicte după familiarizarea cu sensul cazurilor, care se află pe rol în diferite judecătorii".

Potrivit şefului statului, este foarte dubioasă decizia judecătoarei Lilia Lupaşco de la Judecătoria Rîşcani a capitalei, care a suspendat recent un act normativ al Băncii Naţionale, cu titlu de măsură de asigurare.

Preşedintele a amintit că acum un an, pentru o decizie similară, prin care a sistat valabilitatea deciziilor BNM, a fost demis din funcţie magistratul judecătoriei Buiucani Ion Gancear.

Timofti a amintit şi despre decizia judecătorului raionului Ialoveni, Ludmila Barbos, care a insistat de 3 ori la rînd să-l plaseze în arest la domiciliu pe un inculpat, după ce de tot atîtea ori Curtea de Apel dispusese ca acesta să fie cercetat în stare de arest.

"Şi după toate acestea candidatura sa este recomandată pentru postul de vicepreşedinte al judecătoriei", s-a indignat preşedintele.

Şeful statului a amintit că în sistem continuă să activeze colegi care în aprilie 2009 au acceptat ruşinoasa şi chiar criminala misiune de a judeca tineri protestatari în comisariatele de poliţie, iar alţi "colegi-judecători prin deciziile lor au prejudiciat economia ţării cu milioane de lei".

Timofti a îndemnat judecătorii să fie de 10 ori mai corecţi şi mai responsabili, să promoveze mai activ reformele, să lupte pentru sporirea nivelului personal de pregătire profesională.

Oficialul consideră că CSM, care este organul suprem de autoadministrare judecătorească, trebuie să devină sediul desfăşurării reformelor din sistemul judiciar, care sînt obligatorii pe parcursul integrării europene a Republicii Moldova.

Prim-ministrul Iurie Leancă a menţionat că sistemul judiciar al Moldovei rămîne cea mai coruptă ramură a puterii din stat.

"Acest fapt nu poate să nu genereze îngrijorarea noastră", a spus şeful Guvernului.

Premierul i-a îndemnat pe judecători să respecte normele profesionale, să fie deschişi pentru reformarea sistemului pentru ca prin eforturi comune cetăţenii Republicii Moldova să se convingă în viabilitatea proiectului european al ţării.

După cum a comunicat preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi, potrivit rezultatelor votului, membră a CSM, din partea instanţelor de apel, a devenit judecătoarea din Bălţi Vera Tomas.

"Dumneaei a acumulat 193 de voturi din cei 353 de judecători înregistraţi la adunare. Vacant mai rămîne un post de membru al CSM. Următoarea adunare a judecătorilor va avea loc peste o lună", a spus magistratul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?