Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Traian Basescu: Pentru România nu există riscul unui conflict cu Federația Rusă

14 mar. 2014,, 09:51   Externe
4595 3
Foto: stirileprotv.ro
Pentru România nu exista riscul unui conflict cu Federatia Rusa si nici nu se ridica gradul de alerta, a declarat, miercuri, presedintele Traian Basescu, referindu-se la situatia actuala legata de conflictul din Ucraina.

"Pentru România nu exista riscul unui conflict cu Federatia Rusa, nu exista acest risc, cel putin in conjunctura actuala. România nu este o tara gata de razboi si nici nu vom ridica gradul de alerta, sa impartim pusti la populatie. Nu exista acest risc, din foarte multe motive", a spus Traian Basescu, precizand ca România este stat suveran, membru al Ununii Europene si al NATO.

Seful statului a adaugat: "Asta nu insemnna ca evenimentele din Crimeea, dar si cele din Transnistria, unde gradul de alerta, zilele trecute, a fost ridicat la grad maxim, pentru militarii rusi, chiar daca ieri a fost scazut, nu inseamna ca armata romana sta si asteapta primavara".

Basescu a mentionat ca Armata romana isi face toate programele de instruire si aplicatiile, asa cum au fost planificate. "Mai mult, astazi am dat dispozitie sefului Statului Major al armatei sa mute aplicatiile din partea a doua a anului in prima parte a anului", a spus seful statului.

Traian Basescu a mai adaugat ca nu face niciun secret din a spune ca "a pus la dispozitie spatiul aerian al Romaniei pentru avioanele de supraveghere ale NATO, ca si Polonia, sau ca România efectueaza, in programul Cer Deschis, in perioada 17- 21martie, zboruri deasupra teritoriului Ucrainei".

"Iarasi, nu facem niciun secret din a spune ca astazi, am autorizat prezenta unei fregate franceze in apele teritoriale romanesti, fregata care va veni zilele urmatoare", a mai spus seful statului.

Presedintele a tinut sa transmita ca lucrurile se desfasoara normal, dar cu precautie. Basescu a adaugat ca un risc de destabilizare regionala este legat de conflictele inghetate, pentru ca pot izbucni pe rand, ducand la afectarea suveranitatii unor state prietene sau suverane, cum ar fi Republica Moldova. De asemenea, el a mentionat posibilitatea ca aceste conflicte inghetate sa izbucneasca simultan: "Dati-mi voie sa gandesc si in cele mai severe variante, si atunci regiunea ar fi un cerc de foc",

"Intrebarea este daca suntem toti aliatii, pregatiti pentru astfel de evolutii. Raspunsul meu este ca trebuie sa fim pregatiti. Riscurile regionale ne pot afecta dar acum, pe conflictul ruso-ucrainean, nu avem riscuri imediate, sa ne trezim cu tancurile unui stat la frontiera. Nu exista un astfel de risc", a mai spus Basescu, precizand ca cea mai mare grija a sa este pentru Republica Moldova.

"A fost Georgia, este Ucraina, si poate urma Republica Moldova, ceea ce ar fi pentru noi si partenerii nostri, o uriasa infrangere. Nu am putut anticipa Georgia, ne-a prins nepregatiti Ucraina, am fi ridicoli daca s-ar intampla ceva si legat de Republica Moldova si am fi tot nepregatiti sau surprinsi", a mai comentat Traian Basescu, precizand ca tara noastra semnaleaza de mult aliatilor ei aceste riscuri din zona.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?