Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Euforie de la regimul fără vize sau sărbătoare de importanță locală

28 feb. 2014,, 14:09   Societate
5395 8
Foto: noi.md
„Oricît de patetic s-ar exprima liderii partidelor de la putere și demnitarii de stat de rang înalt față de decizia Parlamentului European de a anula regimul de vize pentru cetățenii moldoveni, nu se va putea face din asta o sărbătoare națională. Nu este un succes al așa-zisei coaliții proeuropene, ci rezultatul unei munci de rutină a ministerului de externe”, a declarat pentru NOI.md fostul șef al SIS-ului Anatol Plugaru.

Interlocutorul a amintit că practic în aceeași zi Parlamentul Moldovei a ratificat Acordul privind regimul fără vize cu Brazilia, iar săptămîna trecută – cu Indonezia. Totodată, în Turcia moldovenii la fel pot călători fără formalități în scris.

„Prin ce se deosebesc statele europene de aceste țări? Pe noi pur și simplu ne-au înjosit prin aceea că am fost nevoiți atît de mult timp să obținem dreptul elementar de liberă circulație. Dar în lipsa unor alte realizări și în condițiile unui eșec total de guvernare a țării partidelor de la putere, nu le rămîne altceva decît să încerce să transforme un eveniment ordinar în ceva ieșit din comun”, a menționat analistul.

În opinia lui Plugaru, anularea vizelor este un beneficiu incontestabil pentru copiii părinții cărora se află la muncă în Italia, Portugalia, Spania, Franța. „Dacă aceștia nu vor putea să se mute cu traiul la părinți, cel puțin vor putea să-i viziteze mai des. Cineva va lua bătrînii să trăiască la ei. Vor pleca la muncă cei care nu au reușit să adune cele cîteva mii de euro pentru a ajunge pe diverse căi în Europa. Cu alte cuvinte, anularea vizelor nu este o bucurie pentru doritorii de a călători, ci pentru acea categorie mică deja de oameni care vor pleca în țările bogate în căutarea unui loc de muncă.

„Dacă cei de la putere se mîndresc cu acest fapt, îmi este rușine pentru ei. În încheiere, aș dori să-i corectez pe acei reprezentanți ai puterii care declară că a fost realizată una dintre promisiunile electorale ale PLDM, PD și PL, or, în programele lor electorale nu se spunea nimic despre „viitorul luminos european”. Interesant, cu ce se vor mai lăuda liderii partidelor de la putere peste o lună sau două? Or, pînă la alegerile parlamentare mai sînt cel puțin nouă luni, iar din cîte se știe, te saturi și de icre roșii, dacă le consumi în fiecare zi”, a conchis Plugaru.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?