Eurovision stiri: 513
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384

Vlad Filat: Statul a pus obstacol intereselor „băieților șmecheri”

21 feb. 2014,, 16:30   Politică
5621 11
Foto: noi.md
„Moldova, cu ajutorul instituţiilor de stat, a pus un obstacol ferm în calea intereselor băieţilor şmecheri”, a declarat preşedintele Partidului Liberal-Democrat (PLDM), Vlad Filat, comentînd acţiunile omului de afaceri Veaceslav Platon, care a venit la şedinţa comisiei parlamentare cu acuzaţii la adresa Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) şi a altor autorităţi.

Potrivit agenţiei "Infotag", în timpul unei apariţii la emisiunea Fabrika de la postul PublikaTV, politicianul a spus că situaţia legată de acţiunile „băieților șmecheri” este deloc simplă, dar controlată de stat, în primul rînd, de BNM. La 5 februarie banca a blocat două pachete de acţiuni (29,8%) la Victoriabank, după care se urmăresc interesele lui Platon.

"În linii generale, problema nu constă în "băieții șmecheri", ci în faptul că statul şi instituţiile sale trebuie să fie capabili să pună obstacol intereselor unor astfel de afacerişti", a subliniat liderul liberal-democrat.

Acum, instituţiile statului, BNM, Procuratura, Centrul Naţional Anticorupţie, Inspectoratul Fiscal Principal de Stat "trebuie să-şi facă munca profesionist".

Preşedintele Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu, care, de asemenea, a participat la emisiune, a declarat că "băieţii şmecheri" au pus în aplicare diferite scheme nu doar în Republica Moldova, dar şi în Ucraina şi Rusia.

"Este afacerea lui (Platon), astfel dînsul vede posibilitatea de a cîştiga bani", a afirmat Lupu, menţionînd că în acest mod nu poţi face afaceri de succes multă vreme, chiar dacă ai suport şi acoperire la nivel internaţional.

Totodată, liderul PDM-ului a declarat că "situaţia nu trebuie dramatizată".

"BNM este în stare să controleze şi să intervină în situaţie, dacă legile şi regulamentele nu vor fi încălcate. Trebuie să înţelegem că încălcările de acest gen în sistemul bancar reprezintă o bombă periculoasă. Dar am adoptat pe 23 decembrie o serie de amendamente la legislaţie, care pun un obstacol ferm acţiunilor şi intereselor "băieţilor şmecheri", a spus Lupu.

În viziunea sa, asemenea decizii trebuiau adoptate, pentru că neluarea acestora "ar fi costat scump ţara".

Preşedintele Partidului Liberal Reformator, Ion Hadârcă, a atenţionat asupra faptului că "băieţii şmecheri" găsesc judecători, acţionari la bănci, care îi susţin.

Lupu s-a întrebat ce caută „să facă această persoană în continuare”, referindu-se la Platon.

Politicianul a presupus eventualitatea cumpărării de către acesta a unor parlamentari cu scopul formării unei noi fracţiuni şi a destrămării coaliţiei de guvernare, care ar putea fi determinată de interesul de a provoca demisia Guvernului şi chiar alegeri parlamentare anticipate, pentru a zădărnici, în ultimă instanţă, semnarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană.

Liderii partidelor din coaliţia de guvernare au răspuns apelului opoziţiei de a desfăşura un referendum privind vectorul de dezvoltare externă a Republicii Moldova.

"În curînd, vom avea un asemenea referendum – alegeri parlamentare ordinare, la care cetăţenii Republicii Moldova îşi vor exprima opinia. Cît priveşte referendumul, îl vom desfăşura atunci cînd va veni timpul să aderăm la Uniunea Europeană. Acum nu are nici un rost să desfăşurăm un asemenea plebiscit", a opinat liderul PLDM-ului, Vlad Filat, punînd o întrebare retorică opoziţiei: de ce aceasta nu a insistat asupra referendumului atunci când Republica Moldova a aderat la CSI?
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?