Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427
Preşedintele stiri: 4009

Experți: Partidul Democrat are nevoie de o idee-forță. Lupu nu intră în calcul

11 feb. 2014,, 17:31   Politică
4648 3
Foto: tribuna.md
Convocarea Consiliului Politic Național al Partidului Democrat, anunțată de conducerea formațiunii, este un eveniment extrem de important, crucial chiar. Or, nici nu poate fi altfel într-un an electoral”, a declarat pentru NOI.md analistul politic Vitalie Andrievschi.

Interlocutorul a amintit că deja s-au decis în privința strategiei și lozincilor comuniștii, impunătot au început campania electorală liberal-democrații. În această ordine de idei, analistul nu vede nimic straniu în faptul că și democrații au decis să-și discute strategia politică, posibilitățile și formulele de colaborare cu partenerii din Coaliția pentru Guvernare Pro-Europeană, planul de acțiuni al fracțiunii parlamentare și ministerelor conduse de reprezentanții PD.

„Trebuie să ținem minte că, indiferent de atitudinea față de un partid parlamentar sau altul, însăși prezența acestuia în organul legislativ suprem al țării vorbește despre faptul că formațiunea dată are un potențial serios, îndeosebi în cazul unor realizări promise la alegerile precedente. Partidul Democrat are potențial intelectual și financiar pentru a alege o tactică și strategie puternică în campania electorală demarată”, consideră expertul.

„Totodată, democrații trebuie să țină cont de problemele de imagine ale liderului partidului, Marian Lupu, or, potrivit sondajelor de opinie, nivelul de încredere în acest politician a coborît pînă la 6%. Lupu deja nu mai poate fi locomotiva partidului, cum s-a întîmplat în anii 2009 și 2010. În cazul în care nu este un lider, acesta trebuie schimbat cu o idee puternică. În caz contrar, Partidul Democrat va avea vremuri grele și succesul la alegeri ar putea fi minimal”, a conchis Andrievschi.

Alți analiști politici sînt mai categorici și se îndoiesc de capacitatea Partidului Democrat de a se reforma. Potrivit experților, pe fundalul inexistenței unor succese și activității eșuate a reprezentanților din Guvern, Partidul Democrat în permanență este afectat de scandaluri de corupție. Iar acum în genere s-a creat o situație paradoxală sau chiar critică. Astfel, Lupu este nemulțumit de pierderea funcției de președinte al Parlamentului (toți țin minte că el așa și nu a scăpat de calificativul „interimar” și nu a mai devenit președinte al țării). Vlad Plahotniuc a pierdut funcția de vicepreședinte al Parlamentului, Dumitru Diacov – pe cea de lider al fracțiunii parlamentare. Totodată, Ion Diacov este nemulțumit de intenția de a lichida procuratura municipală și de destituirea rudei sale, Boris Focșa, din fotoliul de ministrul al Culturii, acesta din nou figurînd într-un dosar de corupție. Iar în rîndul societății civile și al democraților înșiși persistă o nemulțumire constantă de oligarh și stăpînul de facto al partidului.

În aceste condiții, schimbarea liderilor partidului este mai actuală ca niciodată. Însă politologii nu văd nici un indiciu referitor la o asemenea posibilitate. Poziția generală și comportamentul rămîn aceleași: Lupu – președinte, Diacov – președinte de onoare, pe Guma nu-l cedăm, despre Plahotniuc nu spunem nimic.

Din aceste considerente, experții nu-și fac iluzii că ceva se va schimba în legătură cu convocarea Consiliului Politic Național al Partidului Democrat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?