X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Consilierul lui Putin: Autoritățile ucrainene trebuie să demonstreze forța

8 feb. 2014,, 14:10   Externe
6455 3
Foto: obozrevatel.com
Consilierul președintelui rus Vladimir Putin, Serghei Glazyev este sigur de faptul că guvernarea ucraineană ar trebui să folosească forța în găsirea soluțiilor pentru criza politică din țară. Alte opțiuni Kievul nu are, - a declarat Glaziev într-un interviu pentru "Kommersant - Ucraina".

Potrivit lui Serghei Glaziev, protestele care au început în Ucraina după refuzul președintelui Ianukovici de a semna Acordul de asociere cu UE la Vilnius, nu sunt nimic altceva decît o "schizofrenie" și "tentativă de lovitură de stat".

"Guvernarea ucraineană azi nu folosește forța, dar numai se apără, cînd sînt atacate clădirile guvernamentale, reprezentanții autorităților. Referitor laaplicarea forței, în situația în care autoritățilese se confruntă cu tentativa de lovitură de stat ele nu au o altă opțiune", - declară Glaziev.

Consilierul președintelui rus este convins că Rusia nu poate sta deoparte și că trebuie să intervină în conflict. Aici Moscova se poate referi la Memorandumul de la Budapesta privind garanțiile securității în legătură cu aderarea Ucrainei la Tratatul de neproliferare a armelor nucleare din 1994.

"Potrivit acestui document, Rusia și Statele Unite sînt garanți ai suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei și au datoria de a interveni atunci cînd apar conflicte de acest gen", - insistă Serghei Glaziev.

Potrivit consilierului lui Vladimir Putin, Ucraina poate fi salvată doar de federalizare, care a devenit "o necesitate evidentă". Potrivit lui Glaziev Kievul ar trebui să "dea regiunii suficiente drepturi, capacitatea de a forma bugetele lor și chiar posibilitatea parțială de autodeterminare politică externă".

Amintim că, înainte de summitul de la Vilnius Glaziev a declarat că autorităților ucrainene li s-au promis 30 miliarde dolari pentru asocierea cu UE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?