Transnistria stiri: 1406
Preşedintele stiri: 4068

Expert despre o posibilă decizie a CC în cazul deputatului Guma

7 feb. 2014,, 15:51   Politică
5022 10
Foto: flux.md
Sesizarea Partidului Comuniștilor la Curtea Constituțională privind legalitatea mandatului deținut de democratul Valeriu Guma va fi respinsă de magistrații Curții. De această părere este expertul în drept constituțional Nicolae Osmochescu, care a anunțat pentru NOI.md că sesizarea depusă de comuniști nu are un temei juridic clar.

„Este o problemă foarte simplă. Curtea Constituțională nu interpretează și nu dă aprecieri aspectelor legate de moralitate. Sesizarea depusă de PCRM nu ține de competența Curții. Cu siguranță, Curtea va respinge acest demers, pentru că în cazul dat obiectul sesizării lipsește. Nu ține de drept ceea ce se invocă în sesizarea PCRM”, a explicat Osmochescu.

Expertul afirmă că problema retragerii mandatului de deputat în cazul democratului Valeriu Guma este de competența Parlamentului sau a structurilor de drept, care pot iniția anumite demersuri în acest sens. Osmochescu se arată totuși convins că fracțiunea PD nu va întreprinde nicio acțiune pentru a-i retrage mandatul lui Guma, întrucît astfel de inițiative nu au existat în Parlamentul Republicii Moldova.

„Asupra acestei probleme se poate expune Parlamentul sau Procuratura, care poate iniția anumite demersuri, pentru a-i retrage imunitatea parlamentară. Totodată, doar fracțiunea parlamentară din care face parte Guma poate avea inițiativa de a-i retrage mandatul de deputat, dar și aici ar putea apărea probleme, întrucît nu există o bază juridică pentru acest lucru”, a precizat expertul.

Menționăm că Grigore Petrenco a depus o sesizare la Curtea Constituțională, prin care solicită magistraților să se pronunțe pe marginea dreptului deputatului democrat Valeriu Guma de a-și exercita mandatul de parlamentar. Sesizarea are legătură cu faptul că Valeriu Guma a fost condamnat în România la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență și corupție.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?