X 
Cutremure stiri: 505

E COOL să fii agricultor. Cum vor autoritățile să convingă tinerii să învețe agricultura

3 iul. 13:45   Societate
3977 1

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare lansează campanii Fii AgriCOOLtor! – destinată absolvenților de gimnaziu, liceu, școli profesionale, colegii și studii universitare, ciclul licență, precum și părinților, tutorilor acestora, în scopul creșterii interesului pentru profesiile sau specialitățile agricole.

Campania se va desfășura în perioada 3 iulie - 31 august și are drept scop creșterea interesului pentru meseriile cu profil agricol și creșterea numărului de aplicanți la ofertele educaționale de pe acest segment.

  • Școlile cu profil agricol din Moldova: Școala Profesională din Bubuieci, Școala Profesională din Nisporeni, Școala Profesională din Leova
  • Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău
  • Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul
  • Colegiul Agroindustrial „Gheorghe Răducan”
  • Colegiul Agroindustrial in Rîșcani
  • Colegiul Tehnic Agricol din Soroca
  • Colegiul Tehnic Agricol din Svetlîi
  • Colegiul Agroindustrial din Ungheni
  • Colegiul de Medicină Veterinară și Economie Agrară din Brătușeni

În ceea ce privește oferta învățământului universitar cu profil agricol sunt oferite o gamă variată de programe educaționale adaptate cerințelor actuale din sectorul agricol.

Iată câteva dintre principalele instituții și programe disponibile:

Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM):


1. Facultatea de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului: oferă programe de studii în agronomie, horticultură, silvicultură, protecția plantelor, inginerie agrară, zootehnie și ecologie.

2. Facultatea Medicină Veterinară: pregătește medici veterinari specialiști în managementul sănătății animalelor de rentă, a celor de companie, sport și exotice, precum și în asigurarea trasabilității și siguranței alimentelor de origine animală.

3. Facultatea Tehnologia Alimentelor: oferă studii de calitate în domeniul tehnologiilor alimentare, dezvoltând abilităţile profesionale ale studenţilor prin intermediul programelor de licenţă, dar şi aprofundează cunoştinţele de specialitate prin intermediul programelor de masterat.

Proiectul AgroTech Arena: Acesta este destinat integrării tehnologiilor moderne în agricultură și oferă studenților acces la laboratoare de digitalizare a agriculturii, inclusiv tehnologii precum senzori agricoli și sisteme de irigație inteligentă.

Amintim că, Universitatea Agrară de Stat din Moldova (UASM) a fost integrată în Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) în urma unui proces de absorbție, parte a unei reforme guvernamentale menite să concentreze resursele și să modernizeze învățământul superior. De asemenea, au fost dezvoltate proiecte de cercetare aplicativă și loturi didactice pentru studenți. Aceste instituții beneficiază de sprijin financiar și tehnic prin diverse proiecte naționale și internaționale, cum ar fi Proiectul „Livada Moldovei” și inițiativele Băncii Mondiale, implementate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, care susțin modernizarea infrastructurii și dotarea laboratoarelor pentru a asigura o educație de înaltă calitate.

3
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав