X 
Arşiţa stiri: 180
Jocurile Olimpice stiri: 134
Transnistria stiri: 1412

Legea propusă de Radu Marian, privind majorarea termenului chiriei la Aeroportul Chișinău, neconstituțională

20 iun. 12:54   Politică
3910 0

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională unele prevederi operate la Legea nr. 116 din 16 mai 2024, care prevedea extinderea termenului de dare în arendă a spațiilor comerciale ale Aeroportului Internațional Chișinău, transmite Noi.md

Sesizarea a fost depusă de deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), care au argumentat că modificările la lege au fost operate cu încălcarea procedurii legislative și urmăreau alte scopuri decît cele declarate.

Prin amendamentul la lege aprobat, Î.S. „Aeroportul Internațional Chișinău” a fost inclus în lista bunurilor nepasibile privatizării. Autorul amendamentului, Radu Marian, a argumentat propunerea cu necesitatea de soluționare a unor dificultăți în procedura licitației unor spații din aeroport, ceea ce ar permite majorarea termenului locațiunii de la 3 la 5 ani.

Potrivit sesizării deputaților BCS, în procesul legiferării nu au fost respectate prevederile Regulamentului Parlamentului, a Legii cu privire la actele normative, precum și cele privind transparența în procesul decizional. Proiectul de lege a fost înregistrat la 8 aprilie 2024, iar la 16 aprilie a fost adoptat de Parlament, fără a fi prezentată o expertiză sau aviz din partea guvernului și fără organizarea consultărilor publice.

De asemenea, pe 15 mai 2024, cu o zi înainte de adoptarea legii în lectură finală, deputații PAS au înregistrat un nou amendament, propunînd completarea art. 13 la Legea nr. 121/2007 privind administrarea și deetatizarea proprietății publice. Amendamentul, care a fost adoptat fără avizul Guvernului, a introdus o derogare de la mecanismul de includere în lista bunurilor nepasibile privatizării.


Noi.md amintește, deputatii BCS au contestat la Curtea Constituțională modificările adoptate de majoritatea PAS, prin care termenul contractelor de închiriere a spațiilor comerciale de pe Aeroportul Internațional Chișinău a fost extins de la 3 la 5 ani. Potrivit lor, amendamentul a fost adoptat în grabă, încălcînd normele legale și fără a fi supus consultărilor.

Amendamentul a fost propus de șeful Comisiei pentru economie, deputatul PAS Radu Marian, care, după votarea proiectului a anunțat că Parlamentul a votat penturu ca Aeroportul să nu fie privatizat. Ulterior, liderul liberal-democraților, Vlad Filat, i-a recomandă deputatului PAS, Radu Marian, să „nu mai vină cu declarațiile bombastice despre Aeroport, precizînd că „AIC nu a fost pasibil privatizării niciodată, pentru că e obiectiv strategic".

Mai tîrziu, Marian a recunoscut că recentul amendament, nu a avut scopul de a proteja înstrăinarea acestui activ, ci, mai degrabă, de a permite extinderea termenului de dare în arendă a spațiilor comerciale.

5
0
1
1
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав