Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cine va conduce complexul termoenergetic al capitalei?

5 feb. 2014,, 18:52   Economie
10892 1
Foto: obzormd.com
Olga Mocanu

Adunarea generală extraordinară a acţionarilor SA Termocom a aprobat fuziunea cu CET 1 şi CET 2 şi crearea unei noi întreprinderi în domeniul energeticii - АО Termoelectrica.

Marţi, a avut loc întrevederea dintre veceministrul economiei Tudor Copaci şi reprezentanţii companiilor, participante la reorganizarea sectorului termoenergetic al capitalei, în cadrul căreia au fost discutate detaliile procesului. Ministerul Economiei este satisfăcut de faptul că procesul de fuziune a întreprinderilor s-a urnit din loc. Însă consilierii municipali afirmă că primarul general, Dorin Chirtoacă, şi-a depăşit atribuţiile şi a modificat condiţiile, în baza cărora Consiliul Municipal a aprobat fuziunea SA Termocom cu CET-1 şi CET-2, micşorînd cota Consiliului Municipal în noua întreprindere.

Toţi participanţii la reorganizarea complexului termoenergetic din capitală (SA Termocom, CET-1 şi CET-2) au aprobat fuziunea într-o mare întreprindere АО Termoelectrica. Noua companie va uni cele trei întreprinderi şi va continua să producă, să distribuie şi să furnizeze căldură consumatorilor din municipiul Chişinău.

Tudor Copaci a menţionat că fuziunea celor trei întreprinderi poartă un caracter pur juridic şi nu va afecta livrările de căldură către consumatori. Mai mult, funcţionarii afirmă că, în rezultatul fuziunii, calitatea agentului termic se va îmbunătăţi considerabil.

Nu contează că acest proces contravine regulilor europene. În Uniunea Europeană nu există întreprinderi monopoliste, care s-a ocupa simultan şi cu producerea, şi cu distribuţia, şi cu livrarea serviciilor. În Moldova, în pofida promovării politicilor europene, un asemenea gigant a apărut. Apropo, cu sprijinul funcţionarilor europeni, care vor finanţa reorganizarea complexului termoenergetic al capitalei.

Cu susţinerea Băncii Mondiale, în timpul apropiat va fi lansat proiectul de sporire a eficienţei noii întreprinderi. În special, donatorii străini vor oferi asistenţă tehnică pentru elaborarea programului investiţiilor prioritare în sistemul termoenergetic centralizat din Chişinău, prevăzut pentru trei ani. Funcţionarii de la Ministerul Economiei afirmă că efectul economic nu se va lăsa mult aşteptat. Astfel, se prevede o reducere a cheltuielilor operaţionale ale întreprinderii cu 7,5 mil. de dolari anual.

Priorităţile investiţionale ale SA Termoelectrica au fost stabilite. Acestea sînt: modernizarea complexului termoenergetic al capitalei, în special, reconstrucţia magistralelor, modernizarea staţiilor de pompare, instalarea a sute de cazangerii individuale. În timpul apropiat, Ministerul Economiei va anunţa concursurile investiţionale respective.

Amintim că reorganizarea sistemului de aprovizionare cu căldură a Chişinăului a fost iniţiată penru atragerea investiţiilor în noua întreprindere, în scopul reducerii pierderilor. Reorganizarea este menită să soluţioneze problema datoriilor SA Termocom în valoare de 2,5 mild. De lei faţă de furnizorii CET-1, CET-2 şi Moldovagaz. Deocamdată, pentru acest proiect, Banca Mondială promite să acorde credite în valoare de 129 de mil. dolari, dintre care două treimi vor fi utilizate pentru stingerea datoriilor istorice faţă de SA Moldovagaz.

În prezent, începe lupta în jurul funcţiei de director al noului monstru energetic. Consultanţii BM elaborează structura managementului corporativ al companiei şi speră că puterea executivă va propune în funcţia de director o candidatură apolitică potrivită. Participanţii la proces, deocamdată, nu vorbesc despre o candidatură la funcţia de director, menţionînd doar că „deja este o persoană potrivită”.

Un consilier cere intentarea unui dosar penal împotriva lui Dorin Chirtoacă

În jurul structurii noii întreprinderi au apărut întrebări. Pînă în prezent, centralele termoelectrice aparţineau 100% statului, iar Termocom – în proporţie de 71% Consiliului Municipal. Prin decizia guvernului nr.919 din 18 noiembrie 2013 şi decizia Consiliului Municipal nr. 9/53 din 18 noiembrie 2013, cotele de participare ale statului şi municipalităţii diferă.

Consiliul Municipal a cerut de la guvern 35% de acţiuni ale noii întreprinderi. Însă recent, adunarea generală a acţionarilor SA Termocom a aprobat fuzionarea companiilor în condiţiile impuse de guvern - 94,85% din acţiuni aparţin statului, primăria - 3,65%, iar 1,5% din acţiuni vor fi deţinute de persoane fizice. Consilierii municipali sînt nemulţumiţi de această decizie.

Consilierul municipal Victor Gurău a difuzat o declaraţie în care se spune că el a depus o solicitare la procuratura generală de a intenta un dosar penal pe numele lui Dorin Chirtoacă şi a secretarului general adjunct al Cancelariei de Stat, Sergiu Palihovici, „pentru acţiuni ilegale de înstrăinare a proprietăţii publice municipale, abuz de putere, neglijenţă şi depăşirea atribuţiilor de serviciu.

Pe 31 ianuarie curent, primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, încălcînd prevederile hotărîrii consiliului municipal (ce stabileşte condiţiile de fuziune a SA Termocom cu CET-1 şi CET-2), a semnat procura pe numele unui angajat al primăriei Angela Efremov, împuternicind-o să reprezinte consiliul municipal în cadrul adunării generale a acţionarilor SA Termocom. Însă el nu a avea acest drept, deoarece mandatul trebuia să fie delegat doar de consiliul municipal. Primarul general a semnat procura sub presiunea din partea secretarului general adjunct al Cancelariei de Stat, Serghei Palihovici”.

Totodată, consilierul afirmă că prin dispoziţia sa, Dorin Chirtoacă a modificat condiţiile, în care Consiliul Municipal acceptă fuziunea SA Termocom cu CET-1 şi CET-2, micşorînd cota consiliului în noua întreprindere de la 33,5% pînă la 3,65%. „Practic, el a efectuat înstrăinarea proprietăţii publice în valoare de peste 2,5 mild. de lei, după bunul său plac”.

Între timp, atacurile consilierilor municipali nu sperie guvernul. În cel mai rău caz, dacă CMC „va pune beţe în roate”, atunci Termocom-ul, în general, va fi lichidat.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?