X 
Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Comisia Europeană a luat act de intenția Ucrainei de a importa gaz natural doar din Rusia

10 ian. 2014,, 19:00   Externe
6084 0
Foto: noi.md
Comisia Europeană (CE) va continua să discute cu autoritățile de la Kiev despre reformarea sectorului energetic, a declarat vineri purtătoarea de cuvînt a comisarului european pentru energie, Sabine Berger, în conferința de presă cotidiană a CE.

Berger a arătat că a luat notă de informațiile apărute în presă conform cărora Ucraina intenționează să importe gaz natural doar din Federația Rusă, care are un preț mai mic decît cel european. "Am luat notă de informațiile apărute în presă. Gazele naturale din Uniunea Europeană reprezintă o posibilitate pentru Ucraina să dezvolte concurența în domeniu și să asigure securitatea resurselor. Comisia acționează ca un intermediar, dar deciziile revin companiilor care activează în domeniu. Comisia rămîne în contact cu autoritățile ucrainene în efortul lor de a reforma sectorul energiei, în conformitate cu angajamentele luate", a declarat Sabine Berger.

Compania publică ucraineană Naftogaz se va limita deocamdată să achiziționeze doar gaze din Rusia, dat fiind prețul mic al acestora, după ce Ucraina a convenit cu gigantul rus de gaze Gazprom asupra formulei de preț la livrările de gaze rusești pe primul trimestru al acestui an, stabilit la 268,5 dolari mia de metri cubi, a anunțat joi ministrul energiei ucrainean, Eduard Stavițki. ''Pornim de la costurile de achiziție, așa cum am procedat și pînă acum'', a spus acesta, într-o conferință de presă.

La insistențele presei de a preciza dacă aceasta înseamnă că Ucraina va cumpăra gaze doar din Rusia, ministrul ucrainean a răspuns: ''Pentru moment, da, pentru că sînt la prețul cel mai convenabil astăzi''.

În 2012, Ucraina începuse să cumpere gaze naturale din Europa, în special via Polonia, conform unui acord cu compania RWE din Germania. La sfîrșitul lunii martie 2013, Kievul a primit primul transport de gaze via Ungaria. De asemenea, Ucraina negociase un acord pe care urma să-l semneze cu Slovacia privind livrările de gaze în regim revers în scopul de a-și reduce dependența de Gazprom și de a face economii. Aceasta se întîmpla însă anul trecut, cînd autoritățile de la Kiev se pregăteau să semneze Acordul de asociere la UE, pe care însă nu l-au semnat la summitul Parteneriatului Estic de la sfîrșitul lunii noiembrie de la Vilnius, preferînd apropierea de Rusia și de țările CSI.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?