Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Băsescu: Alipirea României la Republica Moldova trebuie să fie discutată fără participarea Chișinăului

7 ian. 2014,, 14:43   Politică
12833 22
Fotо: infoprut.ro
Președintele României Traian Băsescu este de părere că unirea cu România va reduce pentru Republica Moldova calea în UE și va preveni virajul ei probabil spre Uniunea Vamală Rusia - Belarus - Kazahstan. Declarația a fost făcută de Băsescu la 6 decembrie la postul TV românesc B1 TV.

Potrivit președintelui român, nu poate fi ignorată existența unei puternice opoziții antieuropene în Republica Moldova, precum și un conflict cu Transnistria, și aspirații separatiste în Găgăuzia ceea ce permite Rusiei să pună presiune asupra Chișinăului. "La un moment dat, cînd presiunea va fi enormă, România are obligația de a oferi o alternativă Republicii Moldova – perspectiva europeană prin unire", - a declarat Băsescu.

Totodată, președintele român consideră că dezbaterea pe acest subiect trebuie dusă de către clasa politică din România fără participarea politicienilor de la Chisinau. "Este vorba despre un angajament politic al România " - a rezumat Traian Basescu.

Anterior, președintele Traian Băsescu a declarat că aderarea Republicii Moldova este un nou " proiect național fundamental " al României după ce deja au fost puse în aplicare aderarea la NATO și UE . Potrivit liderului român, unirea nu se va întîmpla acum, dar " într-o zi ne vom uni, căci sîngele apă nu se face". Această declarație a provocat o reacție negativă din partea autorităților Republicii Moldova, care au declarat că ea torană apă la moara comuniștilor și a Kremlinului. Mai mult decît atît, declarația lui Băsescu a fost calificată ca "prematură" de către premierul român Victor Ponta și de ministrul român de Externe, Titus Corlățean, precum și de reprezentanții Comisiei Europene. Iar anul 2014, potrivit lui Băsescu, "ar trebui să fie anul în care vom declara sincer și deschis că Republica Moldova este pămînt românesc".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?