Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4063

De ce în Moldova salariile sînt cele mai mici? Opinia expertului

30 dec. 2013,, 16:49   Societate
8022 4
Foto: eurasianews.md
Salariul în Republica Moldova este cel mai mic faţă de toate celelalte statele post-sovietice. Aşa arătau datele pentru luna octombrie, oferite de către Comitetul Interstatal de Statistică al CSI.

Cele mai mari salarii printre țările CSI-ului au fost înregistrate în Rusia, unde lunar, în medie se ridică cîte 30 mii 69 ruble sau 933 dolari SUA şi Kazahstan (105 mii 948 tenge sau 689 de dolari SUA). Pe locul trei s-a plasat Belarus cu 5477 de milioane de ruble bieloruse sau 575 de dolari SUA).

Ultimele poziţii de pe listă le ocupă Moldova (cu 3 mii 785,4 lei sau 290 dolari SUA), Kîrgîzstanul (11 mii 374 somoni sau 231 de dolari SUA) și Tadjikistanul (752,44 somoni sau 158 dolari).
Potrivit expertului economic Victor Ciobanu, această situație nu este una nouă pentru Republica Moldova. Principala problemă, care nu permite cetățenilor moldoveni să conteze pe salarii mari este productivitatea scăzută a muncii.

"În plus, cetăţenii noştri nu sînt destul de calificaţi, pentru că în sectorul bancar și cel al serviciilor oferite de monopoluri, salariile sînt mult mai mari. Ar trebui să ținem cont şi de salariile oferite "în plicuri". Veniturile reale ale moldovenilor, fiind mai mari. Potrivit diverselor estimări este vorba de sume de aproape jumătate de ori mai mari, decît fondul salarial oficial. Aceste sume însă nu ajung să fie menţionate în statistici şi nici nu sînt supuse impozitării", ‒ a menţionat expertul.

Cu toate acestea, expertul consideră că au apărut tendințe pozitive, de îmbunătățire a situaţiei.

"Este foarte important că în acest an s-a înregistrat o creștere economică înaltă, de aproximativ 8%, precum şi faptul că în structura exporturilor s-a dezvoltat, de asemenea, o tendință pozitivă, mai ales, că acestea au început să crească mai repede decît importurile".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?