X 
Arşiţa stiri: 189
Jocurile Olimpice stiri: 152
Transnistria stiri: 1458

Salariile cadrelor didactice ar trebui majorate cu 100-200%

8 iun. 17:40   Societate
25571 0

Din cei aproape o mie de studenți cu studii în pedagogie, doar unul din trei alege să predea în școli, iar după ce primesc indemnizația, unul din 10 pleacă din sistem pentru că misiunea este dificilă, a precizat fosta secretară de stat de la Ministerul Educației și Cercetării Natalia Grîu, pentru Moldova 1.

Potrivit acesteia, sînt necesare măsuri pe termen lung pentru a-i determina să vină în școli, iar una dintre soluții ar fi majorarea salariilor cu 100-200% și asta va atrage în domeniu nu doar tinerii, dar și specialiștii cu experiență.

„Eu cred că indemnizația nu este suficientă. Avem nevoie de măsuri pe termen lung și avem nevoie de măsuri care nu doar să-i motiveze să ia banul, dar să-i motiveze pe termen lung ca să rămînă în sistem și atunci ar trebui să avem niște condiții de muncă pentru ei, să nu devină tinerii victime ale bullying care se poate întîmpla în calitatea lor de tineri specialiști. Și ar ști că siguranța, stabilitatea este mai mare, dacă după 5 ani revii la un salariu nemotivant care asigură traiul, nu ai motivația să rămîi în pedagogie, de aceea intervenția trebuie să fie pentru toate cadrele didactice”, a declarat Natalia Grîu.

Precizăm că indemnizația pentru absolvenții de la Universitatea Pedagogică care se angajează într-o școală din mediul rural a fost majorată pînă la 200 de mii de lei. Alocația va fi oferită pentru o perioadă de cinci ani. Iar pentru absolvenții colegiilor pedagogice mărimea indemnizației a crescut pînă la 160 de mii de lei. Noile măsuri au fost aprobate de Guvern și vin să-i încurajeze pe tineri să aleagă profesia de pedagog. Autoritățile își propun în așa fel să suplinească criza acută de cadre didactice în școlile din țară. Ministerul Educației urmează să lanseze un concurs în care va prezenta locurile vacante în domeniu. Studenții și absolvenții interesați vor trebui să depună dosarele, iar ulterior, o comisie specială va decide unde vor fi repartizați tinerii specialiști.

20
2
0
4
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав