X 
Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

Adoptarea bugetului de stat a generat ceartă în parlament

24 dec. 2013,, 13:19   Politică
4856 2
Foto: noi.md
"Deputaţii majorităţii de guvernare au adoptat, luni, Legea bugetului de stat pe anul 2014 cu grave încălcări ale normelor constituţionale, în rezultatul cărora această lege poate fi declarată neconstituţională", consideră deputații PCRM.

Potrivit agenţiei "Infotag", deputaţii au întreprins o măsură fără precedent în cadrul şedinţei Parlamentului din 23 decembrie. Indiferent de faptul că pe data de 17 decembrie deputaţii au aprobat bugetul în două lecture, a fost luată decizia de a anula rezultatele votării din lectura a doua şi de a începe dezbateri noi. Potrivit şefului Comisiei pentru economie, buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă, "această măsură este necesară, deoarece au fost găsite surse financiare (84 mil. - "I") pentru majorarea salariilor poliţiştilor şi militarilor cu 30%".

"Este necesar de a modifica datele capitolului venituri şi cheltuieli. Am coordonat aceste modificări cu ministrul Finanţelor, şi acesta nu are obiecţii", a spus Ioniţă.

Comuniştii au atras atenţia asupra încălcărilor procedurii, fapt confirmat de reprezentanţii Direcţiei juridice a Parlamentului, indicînd asupra necesităţii obţinerii obligatorii a unui aviz pozitiv din partea Guvernului pentru efectuarea acestor operaţiuni. Potrivit lor, "orice modificare operată la Legea bugetului de stat trebuie să fie aprobată de Guvern".

Direcţia juridică, însă, a lăsat o portiţă de scăpare majorităţii de guvernare, de care cea din urmă s-a folosit. Astfel, juriştii au menţionat că un astfel de proiect poate fi discutat în cazul în care Guvernul va prezenta modificări identice cu cele adoptate.

Deputatul PCRM Oleg Reidman a spus că "deputaţii Coaliţiei de guvernare interpretează legea cum le convine".

"Solicităm ca examinarea bugetului să revină în limitele legii. Vă veţi pomeni vara cu un buget care va fi declarat ilegal. Dacă bugetul ar fi fost prezentat Parlamentului în octombrie nu v-aţi fi pomenit acum în această situaţie. Toate acestea se întîmplă, deoarece aţi răsfăţat Guvernul, care a devenit complet nedisciplinat", a subliniat Reidman.

Astfel, veniturile la bugetul de stat în 2014 vor constitui 25,814 mld. lei, cu 3,33 mld. lei mai mult decît în 2013. Cheltuielile s-au majorat cu 4,6 mld. lei - pînă la 28,217 mld. lei. Deficitul bugetului va creşte de la 874,8 mil. lei pînă la 2,403 mld. lei şi va constitui 2,4% din PIB. Autorităţile planifică să acopere deficitul bugetar din contul împrumuturilor externe, precum şi de pe seama vînzării valorilor mobiliare de stat şi proprietăţii publice.

Autorităţile intenţionează să majoreze salariile funcţionarilor din sectorul cultural, sport şi asistență socială (cu 20%), iar cu 300% - salariile judecătorilor. De asemenea, cu 7% vor creşte indemnizaţiile şi pensiile şi cu 10% - bursele studenţeşti. Se vor majora cheltuielile pentru asigurarile sociale de la 4 mld. pînă la 5 mld. lei, pentru întreţinerea drumurilor - de la 2,1 mld. pînă la 2,57 mld. lei. O majorare record a cheltuielilor se va înregistra în domeniul educaţiei - de la 1,9 mld. lei pînă la 3,4 mld. lei, cu toate că nu se preconizează majorarea salariilor pedagogilor, iar numărul școlilor care se vor închide va creşte.

Oleg Reidman a criticat legea adoptată. "Este de o calitate foarte proastă. A fost încălcat procesul de aprobare şi dezbateri. Este un document mototolit care nici nu poate fi numit principala lege a ţării. Autorităţile se arată optimiste, însă cu toţii ştim cît de prost stau lucrurile. Iar proprietatea de stat, de pe urma vînzării căreia au fost planificate venituri de 1 mld. lei, în realitate va aduce doar 200 mil. lei", a spus Reidman.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?