Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4032

Nina Ştanski: Nu vom avea un dialog privind inițiative noi pînă nu vom soluționa problemele existente

23 dec. 2013,, 12:06   Societate
2431 0
Foto: eurasianews.md
”Dacă nu se va reuşi rezolvarea complexului de probleme şi restricţii din partea Moldovei, nicio avansare şi niciun dialog productiv asupra iniţiativelor noi nu va avea succes", a declarat ministrul afacerilor externe al autoproclamatei RMN, Nina Ştanski, vineri, în cadrul unei întrevederi cu şeful Delegaţiei Uniunii Europene în R. Moldova, Pirkka Tapiola.

Agenţia "Infotag" comunică cu referire la site-ul autorităţii tiraspolene de politică externă că interlocutorii au abordat subiecte cu privire la relaţia între Transnistria şi R. Moldova, în special, în contextul Acordului de asociere cu UE, parafat recent de R. Moldova.

"Uniunea Europeană şi R. Moldova planifică un nou proiect de integrare, care prevede, inclusiv, deschiderea reciprocă a pieţelor. În Transnistria există întreprinderi care exportă mărfuri pe piaţa europeană şi noi sîntem interesaţi necondiţionat de menţinerea posibilităţii acestor întreprinderi de a continua activitatea şi de a păstra locurile de muncă. În circumstanţele create, acest lucru va fi greu de realizat", a afirmat Ştanski.

În opinia reprezentantului Tiraspoilului, acordul nu ia în calcul "în niciun mod interesele Transnistriei, al cărei sistem economic se deosebeşte considerabil de cel al UE, motiv pentru care intrarea în vigoare a acordului va face imposibilă activitatea întreprinderilor republicii pe piaţa europeană şi va pune în pericol stabilitatea întregii economii a Transnistriei".

Ştanski a subliniat că aspectele Zonei de liber schimb R. Moldova - Uniunea Europeană nu pot fi discutate fără rezolvarea divergenţelor curente şi eliminarea restricţiilor reciproce dintre Transnistria şi Moldova. "Mizăm pe sprijinul UE la negocierile cu R. Moldova, în special, la capitolul rezolvarea problemelor economice externe existente", a declarat reprezentantul Tiraspolului.

Nina Ştanski a enunţat iniţiativa de "creare a Zonei de liber schimb între Moldova şi Transnistria, care va avea ca scop principal eliminarea tuturor restricţiilor reciproce şi transformarea cooperării bilaterale în una de succes, pragmatică, funcţională şi eficientă".

"Scopul propunerii noastre este crearea încrederii necesare pentru negocieri, a platformei pentru iniţiative noi şi soluţii comerciale", a declarat ea.

Potrivit comunicatului, Pirkka Tapiola a dat asigurări că Uniunea Europeană va continua să caute soluţii pentru problemele existente, care să respecte şi interesele locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

"Uniunea Europeană şi-a enunţat în repetate rînduri nedorinţa de a-i crea Transnistriei probleme economice prin Acordul privind Zona de liber schimb cu R. Moldova. Împreună, vom căuta soluţii în situaţia creată", a promis oficialul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?