X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4054

Corneliu Popovici despre fuziunea USM-UTM: Rămîne să vedem cine va învinge lupta pentru monopolizare

28 mai. 23:29 (reactualizat 29 mai. 06:29)   Societate
4119 0

Fostul ministru al Educației, Corneliu Popovici, a comentat decizia Universității de Stat din Moldova (USM) de a amîna temporar negocierile privind fuziunea cu Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM).

Potrivit unui comunicat al instituției, decizia vine în contextul în care Guvernul nu a clarificat încă modul în care va finanța noua instituție educativă, iar promisiunile ferme legate de acest aspect lipsesc.

În acest context, Corneliu Popovici a abordat aspectele complexe din spatele acestei decizii, evidențiind posibilele conflicte de interese și strategiile de negociere care ar putea influența cursul evenimentelor.

"Decizia USM de a amîna negocierile sugerează existența unor conflicte între diferitele grupuri de interese implicate în procesul de comasare. Aceste conflicte pot fi legate de controlul asupra resurselor și influenței instituționale," a explicat fostul ministru. "Amînarea poate fi, de asemenea, o manevră a conducerii USM pentru a obține o poziție mai favorabilă în negocierile cu UTM și Guvernul."

Popovici a subliniat și importanța recunoașterii potențialelor riscuri ale unei fuziuni pripite. "Decizia de amînare poate reflecta o reevaluare a inițiativei de comasare, recunoscînd posibilele riscuri și consecințe negative ale unei fuziuni pripite. Este posibil ca vocile critice din USM, care consideră inițiativa toxică și nechibzuită, să fi fost auzite," a adăugat el.


În privința viitorului acestui proces, Popovici a menționat: "Vreau să cred că rațiunea este pe cale să învingă și că această intenție de comasare a UTM și USM și crearea unei instituții 'monstru' cu efect păgubos pentru învățămîntul superior va fi abandonată. Totuși, avînd în vedere realitățile existente, grupurile de interese implicate și miza urmărită (instituirea controlului asupra unui sector strategic și a unui patrimoniu considerabil), decizia de astăzi a USM pare să fie o expresie a disensiunilor dintre aceste grupuri de interese."

În concluzie, fostul ministru a subliniat incertitudinea care învăluie viitorul acestei fuziuni: "Este de așteptat ca procesul de comasare să continue și să se finalizeze în acest an. Rămîne doar să așteptăm și să vedem cine va învinge în această luptă pentru monopolizare."

8
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?