X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi ziua Sfîntului Apostol Andrei (VIDEO)

13 dec. 2013,, 09:10   Societate
3654 0
Foto: noi.md
Astăzi creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc ziua Sfîntului Apostol Andrei cel întîi сhemat. Apostolul, propovăduitorul și proorocul Andrei este considerat patronul spiritual al țării, cel care a adus creștinismul pe meleagurile noastre. În șirul sărbătorilor de iarnă, ziua Sfîntului Apostol Andrei în Moldova este deosebit de cinstită și preferată, fiind considerată un fel de început al iernii, în special, al sărbătorilor de iarnă.

Strămoșii noștri în această zi se distrau, practicau ritualuri magice. Se crede că Sfîntul Andrei este patronul tinerilor și necăsătoriţi, astfel încît fetele îşi ghiceau ursitul, iar membrii adulți ai familiei practicau ritualuri pentru a nu lăsa spiritele rele să intre în casă.

Potrivit credinţelor populare, dacă în ziua Sfîntului Apostol Andrei nu ninge, iarna va fi caldă, iar dacă zăpada deja a căzut, iarna va fi geroasă și cu multă ninsoare.

Oamenii ascultă apă în fîntîni: dacă apa este liniştită, iarna tot va fi liniștită, iar dacă se aude zgomot, va viscoli. Totodată, dacă în această zi ninge, se crede că în anul viitor va fi o recoltă bogată.

Apostolul, propovăduitorul și proorocul Andrei a fost primul care L-a urmat pe Hristos. Propovăduind creștinismul, Andrei a trecut prin Asia Mică, Macedonia, pe Dunăre a ajuns la Marea Neagră, a trecut Crimeea și şi-a continuat drumul de-a lungul Niprului. Potrivit surselor bisericeşti, Sfîntul Andrei a suferit moarte martirică în Patras. El a fost răstignit pe o cruce în formă de X, căreia i s-a spus „Crucea Sfîntului Andrei”.

Potrivit datelor statistice, peste 77 mii de persoane din Republica Moldova poartă numele Andrei.




0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?