Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4026

Iurie Leancă a discutat cu societatea civilă despre transparenţa decizională

9 dec. 2013,, 10:35   Societate
2376 0
Foto: noi.md
Subiectele ce vizează transparenţa decizională, cooperarea cu autorităţile publice centrale şi perfecţionarea cadrului legal au fost discutate vineri de către premierul Iurie Leancă. Prim-ministrul a avut vineri o întrevedere cu membrii Consiliului Naţional pentru Participare.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la Serviciul de presă al Guvernului, premierul a menţionat că executivul este interesat să colaboreze cu societatea civilă în procesul de luare a deciziilor, iar expertiza oferită de către reprezentanţii diferitor organizaţii neguvernamentale, inclusiv din cadrul CNP, pe marginea proiectelor de acte normative este foarte importantă.

Secretarul general al Guvernului, Victor Bodiu, a remarcat faptul că în ultimii ani a crescut în mod considerabil nivelul de participare a societăţii civile în procesul decizional. Astfel, doar în anul 2012 au fost organizate peste 1230 de dezbateri publice pe marginea proiectelor şi iniţiativelor lansate de Guvern.

„Peste 80 la sută din proiectele de acte legislative şi normative au trecut prin toate etapele procesului de transparenţă decizională, inclusiv prin intermediul platformei de dialog lansate de Cancelaria de Stat, www.particip.gov.md. Scopul nostru este să îmbunătăţim acest indicator şi să depăşim nivelul de 90%. Totodată, peste 70 la sută din propunerile CNP au fost luate în considerare la luarea deciziilor definitive”, a specificat Victor Bodiu.

Reprezentanţii CNP au opinat că este necesară fortificarea capacităţilor instituţiilor statului pentru asigurarea transparenţei decizionale şi a unui nivel participativ mai înalt al publicului în procesul de guvernare.

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Participare, Sergiu Ostaf, a subliniat importanţa mecanismelor de planificare şi evaluare comună a programului de guvernare şi a informat că CNP a elaborat o serie de propuneri referitoare la subiectele abordate, în vederea asigurării transparenţei decizionale şi a unui proces participativ eficient în Republica Moldova.

Iurie Leancă a menţionat că rolul societăţii civile în gestionarea statului este unul important, iar sugestiile şi propunerile înaintate de CNP vor fi studiate şi analizate de către executiv cu cea mai mare atenţie.

Consiliul Naţional pentru Participare (CNP) a acţionat Guvernul Republicii Moldova în judecată şi solicitat anularea examinării proiectului legii bugetului de stat pentru anul 2014 în şedinţa din 27 noiembrie 2013. Solicitarea a fost dictată de faptul că Guvernul nu a respectat principiul transparenţei decizionale şi nu a afişat proiectul bugetului de stat pentru anul 2014 pe site-ul său cu trei zile înainte de şedinţă şi nu l-a supus dezbaterilor publice. De asemenea, CNP este nemulţumit de faptul că deseori pe ordinea de zi a şedinţei executivului sînt incluse chestiuni suplimentare, iar prin aceasta nu este respectat principiul transparenţei decizionale.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?