Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4026

Expert: Moldova ar putea cîştiga de pe urma refuzului Ucrainei de a semna documentele cu UE

14 noi. 2013,, 13:00   Societate
11997 11
Foto: tribuna.md
"Un posibil refuz al Ucrainei de a semna documentele cu UE la finele lunii noiembrie la Vilnius ar putea avantaja Moldova sub aspect geopolitic", consideră expertul independent Vitalie Andrievschi.

Solicitat de "Infotag", expertul a menţionat că "Ucraina, în cadrul Parteneriatului Estic, este pentru Bruxelles o ţară care reprezintă un interes mai mare decît Republica Moldova".

"Însă preşedintele Federației Ruse, Vladimir Putin, probabil, în cadrul recentei întrevederi cu Victor Ianukovici, i-a făcut Kievului o propunere mai tentantă. Aş fi spus că pentru moment preşedintele Ucrainei este indecis. Acest fapt este conştientizat de toţi, inclusiv de UE, de aceea au şi oferit Ucrainei o săptămînă pentru a lua decizia finală. Acest fapt vizează soarta ultimelor două legi privind sistemul organelor de drept, viitorul businessului "familiei Ianukovici" şi viitorul Iuliei Timoşenko", a spus Vitalie Andrievschi.

Potrivit lui, Ianukovici "va cîntări toate argumentele pro şi contra pînă în ultimul moment, deoarece mizele pentru el personal ca politician şi pentru Ucraina ca stat sînt prea mari".

"Cel mai ridicol este faptul că din această situaţie Chişinăul ar putea cîştiga. Dacă Ucraina refuză să semneze acordurile, Moldova devine "jucăria preferată" a UE. Toate fondurile care erau destinate pentru două ţări vor reveni Moldovei. Europenii sînt în stare să îmbunătăţească demonstrativ timp de 4-5 ani situaţia din ţară, pentru a arăta care este atitudinea lor faţă de partenerii previzibili şi de încredere. De exemplu, să ridice la standardele europene cîteva domenii competitive, cum ar fi cel textil şi de cultivare a nucii. În această situaţie este foarte importantă politica oficialilor de la Chişinău, cît va fi de înţeleaptă şi de calculată economic.

”Este curios că în aceste împrejurări şi Moscova va ”lupta” pentru Moldova şi, dacă Chişinăul va fi în stare să manevreze între aceste două centre, atunci populaţia va avea doar de cîştigat", a conchis expertul.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?