X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4025

Cota TVA la produsele agricole și zahăr va fi micşorată de la 20% la 8%

14 noi. 2013,, 12:00   Economie
8803 1
Foto: simpalsmedia.com
În Republica Moldova se planifică micşorarea cotei TVA la produsele agricole și zahăr de la 20% pînă la 8%, comunică NOI.md. Guvernul Republicii Moldova a aprobat această idee, dînd aviz pozitiv inițiativei legislative corespunzătoare, înaintate de către un grup de deputați ai parlamentului. Proiectul de lege elaborat de ei prevede că fermierii vor plăti taxă pe valoarea adăugată în mărime de 8% pentru producţia de fitotehnie şi horticultură, dar şi pentru producţia de zootehnie livrată şi produsă pe teritoriul ţării, precum şi pentru zahărul din sfecla de zahăr, importată şi/sau livrată pe teritoriul Republicii Moldova.

Ministrul finanțelor, Anatolie Arapu, a menţionat că guvernul sprijină inițiativa de a reveni la rata redusă de 8 procente a TVA-ului la produsele agricole, precum insistă fermierii, care consideră că mecanismul existent de revenire a TVA-ului la cota standard de 20% nu este funcțional. Potrivit fermierilor, trecerea la cota standard de 20 % din 1 ianuarie 2013 a redus competitivitatea produselor agricole autohtone comparativ cu cele de import. Autorii inițiativei legislative au menționat că majorarea cotei TVA la produsele agricole și zahăr de la 8 % la 20 %, a condus la reducerea investițiilor în acest sector, concurența neloială între fermieri, contrabanda masivă cu zahăr din Ucraina. Ei au subliniat că majorarea TVA-ului la zahăr nu a adus venituri suplimentare la bugetul de stat, dimpotrivă, a încurajat contrabanda, din cauza căreia statul, potrivit unor estimări, ar putea pierde 60 de milioane de lei.

Reducerea TVA-ului la produsele agricole și zahăr de la 20% la 8% va permite să fie îmbunătățită situația în domeniul industriei și va contribui la dezvoltarea durabilă a acesteia. Premierul Iurie Leancă a declarat că micșorarea cotei TVA este rezultatul consultărilor cu fermierii și instituțiile de resort. Proiectul urmează să fie examinat de parlament. Documentul va intra în vigoare la 1 ianuarie 2014.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?