Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Igor Crapivca: În Moldova lipseşte o politică fiscală eficientă

12 noi. 2013,, 15:47   Economie
5499 0
Foto: timpul.org
"În Moldova lipseşte o politică fiscală eficace, care ar putea servi pentru modernizarea, dezvoltarea şi reintegrarea Moldovei, atragerea investiţiilor, de asemenea, pentru crearea locurilor noi de muncă cu un salariu decent", a spus marţi, în cadrul Forumului oamenilor de afaceri, preşedintele Clubului oamenilor de afaceri "Timpul", Igor Crapivca.

Potrivit Agenţiei "Infotag", la forumul organizat de Confederaţia Naţională a Patronatului din R.Moldova în parteneriat cu Organizaţia Internaţională a Muncii, s-au adunat peste o mie de antreprenori din majoritatea localităţilor Republicii Moldova.

Potrivit lui Crapivca, tot mai multe braţe de muncă calificate pleacă peste hotarele ţării, ceea ce duce la pierderi de capital uman, atît de necesar pentru atragerea şi menţinerea investiţiilor în ţară.

"În vederea îmbunătăţirii situaţiei, propunem micşorarea tarifelor pentru impozitul pe venit pînă la 10% pentru persoanele fizice, cu micşorarea cotei de contribuţii la fondul social, care constituie 29%, cu micşorarea de 2% pe an, pe parcursul a următorilor cinci ani (în 2018 cota nu trebuie să depăşească 19%)", a spus Crapivca.

Acesta consideră că sistemul fiscal este o linie între businessul legal şi cel ilegal.

"De echilibrul impozitelor depinde cît de mult va facilita dezvoltarea economiei mediul de afaceri. Astăzi impozitele nu stimulează antreprenorii moldoveni, iar corupţia sperie investitorii. Divergenţele dintre muncă şi capital rămîn unele dintre cele mai acute. Ţara duce lipsă de lucrători profesionişti şi manageri-administratori. O altă problemă a businessului autohton este ineficienţa sectorului bancar. A treia problemă este economia ilegală, capitalul căreia, potrivit unor evaluări aproximative, constituie 2-3 bugete de stat. Toate acestea sînt solidificate de corupţie şi inaptitudinea funcţionarilor de stat de a administra", consideră preşedintele.

Acesta este sigur că forumul "poate deveni un moment cheie în relaţia puterii cu businessul".

Crapivca a propus ca Memorandumul-adresare a antreprenorilor din R.Moldova, care trebuie să fie aprobat la finele forumului, să fie susţinut de o iniţiativă legislativă pentru depăşirea crizei economice sistematice în care se află Moldova.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?