Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Expert: Fluxul investițiilor străine în economia R.Moldova nu a crescut, ci s-a restabilit

4 oct. 2013,, 15:47   Economie
3378 0
Foto: pan.md
În primul semestru al acestui an, nu s-a înregistrat un volum mai mare al investițiilor străine în economia națională, așa cum arată datele Băncii Naționale. De fapt, volumul lor s-a restabilit. Despre aceasta a opinat pentru NOI.md, Mihail Poisic, doctor în științe economice.

„Investițiile în economia internă, din primul semestru al anului curent, sînt mai mari decît în 2012, cînd valoarea lor a atins 84 de milioane de lei, dar de 3,5 ori mai mici decît în anul 2008. În prezent, ele se află la nivelul celor din 2011. Prin urmare, nu putem vorbi despre o creștere, ci mai degrabă despre o restabilire”, a precizat Mihail Poisic.

Totodată, situația la acest capitol rămîne în continuare una destul de precară și asta pentru că economia investițională a R.Moldova nu este una atractivă. “Acest fapt este condiționat, în primul rînd, de lipsa unei piețe interne. Avem niște prețuri exorbitante, majorate exagerat. În multe țări europene prețurile la produsele alimentare sînt cu mult mai reduse decît la noi. Corupția la noi rămîne a fi înrădăcinată, există monopol de piață. Bine, acest flagel există și în Rusia sau Ucraina, de exmplu, dar acolo există diferență de prețuri. În Ucraina, bunăoară, prețul la benzină este cu 10% mai mic decît la noi și prețul acesta variază mult doar pe perimetrul unui oraș, pentru că există mai multe companii. La noi prețul este unul ”, a mai opinat expertul.

Potrivit lui Mihail Poisic, străinii păstrează în continuare reticență față de investițiile în R.Moldova, pe care o percep ca o țară instabilă și economic, și politic. “Guvernanții spun că sînt îmbunătățiri, atunci cum rămîne cu raportul recent al APCE, care spune clar că țara noastră mai are încă mari probleme la capitolul corupție, reforme în justiție? Dar ce s-a întîmplat cu BEM și AIC? În acest caz, autoritățile au scuipat insolent tuturor drept în față. Pînă acum, nu se știe clar cine stă în spatele acestor mișcări, cei de la putere prezintă tot ca fiind cusut cu ață albă, dar nu este așa. Situația este gravă și se va înrăutăți”, a punctat Mihail Poisic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?