X 
Transnistria stiri: 1393
Preşedintele stiri: 4035

Autoritățile Moldovei au evaluat prejudiciul cauzat de embargoul rus

13 sep. 2013,, 15:33   Economie
5873 2
Foto: unimedia.info
Autoritățile Moldovei estimează efectele embargoului impus de Rusia privind livrările de vinuri moldovenești, dar și o posibilă interdicție de a exporta în această țară legume și fructe.

Potrivit surselor mass-media româneşti, aceasta a fost declaraţia viceministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Valeriu Chiveri, în timpul întîlnirii de la București, cu secretarul de stat român pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, menționînd că rezultatele studiului vor fi trimise pentru evaluare partenerilor europeni pentru a şti cum să rezolvăm această problemă.

Conform informaţiilor anterioare, exportul anual al producţiei vinicole moldoveneşti în Rusia este estimat la 60 de mil. de dolari SUA. Valeriu Chiveri a subliniat că săptămâna viitoare o delegație de rang înalt a Republicii Moldova se va deplasa la Moscova pentru a discuta problema embargoului, în scopul de a înțelege unde se termină aspectele tehnice şi încep cele politice. El a ţinut să sublinieze că aici nu este vorba doar de interzicerea exporturilor de băuturi alcoolice în Rusia, după care, cum este de așteptat, vor fi întreprinse aceleaşi măsuri pentru a sista livrările de fructe, legume și alte produse moldoveneşti.

"La moment realizăm studiul de evaluare a impactului, care va fi trimis partenerilor europeni, pentru a vedea cum am putea rezolva problema", a spus Valeriu Chiveri. El şi-a exprimat înalta recunoştinţă faţă de reacţia promptă a autorităţilor române în problema sistării exporturilor de vinuri către Federaţia Rusă, demonstrarea solidarităţii, dispunerea de a mări cantitatea vinurilor procurate din Moldova şi de a oferi un ajutor concret, alături de alte ţări ale UE. "Apreciem foarte mult această susţinere, simţim că nu sîntem singuri, simţim că sîntem mai puternici împreună", a afirmat viceministrul MAEIE. Bogdan Aurescu a declarat că în viitorul apropiat producătorii de vinuri din Moldova vor discuta problema creşterii exportului producţiei vinicole către țara vecină cu retailerii din România.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?